1. Historien om ragdoll racen
Ragdoll katteracen er en speciel race, med en lidt anderledes baggrundshistorie. I modsætning til mange andre katteracer, der har en lang og detaljeret baggrundshistorie, har ragdoll katten en forholdsvis simpel historie.
Ragdoll katten kan i modsætning til mange andre katte, der kan dateres til at have eksisteret i flere hundrede år, kun dateres tilbage til 1960’erne. Det første kuld af ragdoll killinger blev nemlig født i Californien i starten af 60’erne hos en kvinde ved navn Ann Baker.
Det var nærmest et tilfælde at ragdoll racen blev til, da hendes hvide langhårede kat, Josephine, fik killinger. En af Josephines killinger blev parret med den kendte race hellig birma, og resultatet heraf er den race vi i dag kender som ragdoll.
Kilder siger, at hun tilsyneladende forsøgte at skjule katteracens virkelige oprindelse, da den steg vildt i popularitet, og fandt på vilde opdigtede historier omhandlende ragdoll kattens oprindelse. Hun skulle også have opfundet sit eget registreringssystem, så katteracen skulle være underlagt strenge standarder.
Ann Baker var utroligt streng med hensyn til hvem, der fik lov at købe hendes killinger. Hun forbød endda sine købere at parre deres nye kat, medmindre de havde en speciel licens, der beordrede dem at følge hendes avlsplaner. På den måde kunne hun styre racens udbredelse og oprigtighed.
Det var først efter en retssag mod Ann Baker, hvor en mand ved navn Denny Dayton, brød ud og begyndte at avle ragdoll katte udenom Ann Bakers licens, at racen blev spredt til hele verden. Den første ragdoll kat blev anerkendt og registreret i 1965 under navnet Raggedy Ann.
I Danmark så vi det første danske opdræt af ragdoll katte i slutningen af 1990’erne. Siden hen er katte racen blevet en af de mest populære katteracer vi har.
2. Ragdoll betyder kludedukke
Der er en helt speciel ting ved denne katterace, som afspejler sig i navnet. Ragdoll er engelsk og betyder på dansk, Kludedukke. Det er nemlig sådan, at ragdoll kattene opfører sig som navnet indikerer, når man samler dem op. De slapper fuldstændigt af i alle muskler i kroppen, hvilket får dem til at hænge i armene som en kludedukke.
Det er dog ikke ensbetydende med, at de ikke bryder sig om at blive samlet op. Den slaskede tilstand er simpelthen bare et racetræk størstedelen af alle ragdoll kattene har til fælles. Den omtales ofte som en af de mest kærlige katteracer der eksisterer. Det er en vaske ægte kælekat.

3. Ragdoll deler racetræk med Maine Coon
Mange, der har stiftet bekendtskab med den langpelsede kat ved, at det er en kat, der fylder lidt mere end de fleste. Faktisk betegnes ragdoll katten i samme størrelsesgruppe som Maine Coon katten. Ragdoll katten bliver dog sjældent helt samme størrelse som Maine Coon katte.
Der er ligesom hos de fleste katteracer også størrelsesforskel på hankatte og hunkatte når det kommer til ragdoll racen. Hankattene kan veje helt op til 9 kg når de er fuldvoksne. Hunkattene bliver lidt mindre, men også helt op til mellem 5-7 kg når de er fuldvoksne. Hankatten kan være op til 45 cm høj og 90 cm fra snude til hale som fuldvoksen. Ragdoll katteracen anses for først at være fuldt udvokset efter 3 år.
4. Ragdoll katten er en hunde-kat
Hvis du er allergisk over for hunde, men gerne vil have et kæledyr, der følger dig fra rum til rum, og gerne vil lege og hente ting til dig når du kaster dem, så er der stadig håb for dig. Ragdoll katteracen er nemlig en katterace, som til tider kan minde mere om en hund end en kat.
Ragdoll katten har mange egenskaber, som oftest kun tilskrives hunde. For eksempel vil ragdoll katten komme løbende ud til døren for at tage imod dig, når du kommer hjem. De vil følge dig over alt i huset og kræve din opmærksomhed som en lille, legesyg hvalp.
Katteracen elsker at lege med legetøj. Det er en kat, som er alt andet end selvstændig. Ragdolls kræver meget opmærksomhed og kærlighed, så hvis du gerne vil have en kat fordi du ikke har tid til en hund, så er det ikke ragdoll racen du skal anskaffe dig.

5. Pels og pelspleje hos en ragdoll
Ragdoll kattens pels er silkeagtig og meget fin – lidt ligesom en kaninpels. På grund af den fine pels, kræver denne katterace faktisk ikke så meget pelspleje som andre langhårede katte. Ragdoll katten har kun meget lidt underpels, hvilket betyder at pelsen sjældent filtrer eller klumper sammen.
Børster du deres pels en gang om ugen, er det rigeligt. Så længe du holder øje med sammenfiltrede knuder ved armhulerne ved forbenene. Hvis du vænner din kat til en omgang børstning fra den er killing, vil det ikke være noget problem at børste den i fremtiden.
Ragdoll katten er det som vi kalder en masket kat, hvilket betyder at pelsmønstret afhænger af en særlig faktor. Ragdoll kattens pigmenter er nemlig temperaturfølsomme, og udvikler sig mest de steder, hvor kattens krop er kold. Det betyder derfor, at pelsen typisk vil være præget af den lyse farve på kroppen men et lidt mørkere ansigt, hale, ben og øre.
Pelsmønstre og farver har været et omdiskuteret emne hos denne forholdsvis nye katterace, men farverne brun, blå, chokolade og lilla var de farver, der oprindeligt var godkendt som en del af racebeskrivelsen. I 2005 blev den røde farve og mønstret ”tabby” også godkendt. Ellers findes der 3 typer:
- Colorpoint: Dette pelsmønster betyder, at katten ikke har en hvid plet i ansigtet. Den har et farvet ansigt, mørke farvede øre, fødder, ben og hale.
- Bicolor: Dette pelsmønster betyder, at katten har et omvendt lyst V i panden og lyst bryst og mave. Alle ben er også oftest hvide og der kan forekomme enkelte hvide pletter på ryggen.
- Mitted: Dette pelsmønster betyder, at katten har hvide poter både for og bag. Hagen er hvid og den hvide farve fortsætter ned over brystet og maven.
- Tabby: Dette pelsmønster viser sig som striber der, hvor katten er farvet i pelsen.
6. Ragdoll katte har altid blå øjne
Ragdoll katteracen er en semi-langhåret, himalaya-masket kat og har derfor altid blå øjne. De blå øjne er en af de egenskaber, som de fleste faktisk oftest forbinder denne katterace med. Øjnene er store og ovale.
Øjnenes kant følger som regel ørekanten, hvilket også er et træk man kigger på, hvis katten er et udstillingseksemplar. Ragdoll kattens øjne kan også varriere meget i deres blå farve, men man plejer at sige, jo mørkere jo bedre, når det kommer til udstillingskriterier.

7. Temperament hos en ragdoll
Ragdoll racen har et lidt skørt tilnavn, nemlig ”de blide giganter”. Her refereres der også igen til deres store størrelse, men i den grad også deres blide sind. Ragdoll racen er nemlig en katterace, der besidder et blidt og socialt temperament.
Ragdoll er en af de katteracer, der er undtagelsen, som bekræfter reglen, når det kommer til at katte ofte ses som værende asociale og selvstændige. For hvis der er noget ragdoll katte IKKE er, så er det asociale. Ragdoll katten er en utrolig selskabelig katterace og elsker at være omkring sine mennesker.
Det er en race, der fuldt ud lever op til sit ry som rigtige kælekatte. De fleste ragdoll katte elsker at blive holdt som man ville holde en lille baby. De kan ligge på ryggen i dine arme og blive vugget stille frem og tilbage så længe du tillader det.
8. Køb ragdoll killinger hos en opdrætter
De første 12 uger af en kats liv spiller en virkelig afgørende rolle for kattens senere udvikling, og den adfærd katten kommer til at have. Derfor er det rigtig vigtigt, at du anskaffer dig en killing, du er sikker på har haft en god opvækst. Du bør henvende dig til en registreret opdrætter.
Der findes ret få avlere af ragdoll katte i Danmark. Dette er en af grundende til, at prisen for en kat kan være meget høj. Den er meget normalt at opdrætteren sælger killinger til omkring 6.000 kroner eller mere.
Ragdoll katten er en meget stille race helt fra de er små, derfor er det en race, der egner sig specielt godt til lejlighedskat. Dog er der en ting du skal være opmærksom på; i og med at ragdoll katten ikke miaver særlig meget, giver den heller ikke lyd fra sig når den eksempelvis er syg eller har ondt, så hold et vågent øje med din ragdoll.

9. Ragdoll er en familie- og indekat
Ragdoll er en katterace, der ikke egner sig specielt godt som frit løbende udekat. Racen trives bedst som indekat, men med adgang til at komme udenfor engang imellem.
En anden grund til at ragdoll katten trives bedst som indekat, skyldes de meget dårligt udviklede kampegenskaber. Ragdoll katte er blevet avlet som indekatte og udstillingskatte hele deres liv, og har derfor ikke et eneste ”kampgen” i deres DNA. På trods af deres størrelse og det faktum, at de er langt større end de fleste katte, ville de simpelthen ikke kunne klare sig, hvis en ”gadekat” besluttede sig for at tage kampen op mod den hvide elegante og blide kæmpe.
Når det er sagt, vil det at få en ragdoll ind i dit hjem, vil være en fantastisk beslutning for din familie. Katteracens blide og rolige personlighed gør, at de er perfekte som familiekatte og især til familier med børn. Ragdolls kan desuden sagtens leve sammen med andre husdyr.
10. Sygdom hos en ragdoll
Du skal huske at være opmærksom på opdrætteren og historien for sygdomme blandt kattene. Ragdoll-racen trækkes med forskellige sygdomme, som rimeligvis kan skyldes indavl.
Sygdommene, der er særligt betingede for ragdoll katteracen, er både urinvejssygdomme og en sjælden, genetisk betinget hjertesygdom.
Hjertesygdommen hedder HCM, og betyder at katten udvikler hjertesvigt med en væskeansamling i blandt andet lungerne, hvilket forårsager vejtrækningsproblemer, der kan give øget vejtrækningsfrekvens eller episoder med gispen/åben mund.
Ragdoll katteracen er fremavlet på baggrund af et meget begrænset antal katte, og det er aldrig et godt tegn, helbredsmæssigt. Men så længe du køber din kat hos en autoriseret avler, har du gjort alt hvad du kan for ikke at støtte lemfældigt avl på racen, men også for at du undgår at købe en syg kat.

Kilder: www.ragdolls.dk, healthypets.mercola.com, ragdollklubben.dk