10 ting du bør vide om katteracen perser

Har du en perserkat eller overvejer du at anskaffe dig en? Så er der et par ting, der kan være nyttigt for dig at vide. Her får 10 facts om den smukke, langhårede kat. 

1. Perser kattens historie

Perseren menes at stamme fra Asien og Persien (nu Iran) hvor ørken karavaner, som drog mod vest fra Persien og Tyrkiet, ikke kun medbragte krydderier og juveler i deres last. Med sig havde de også en langhåret katterace.

Det er her, racen har fået navnet perser fra. Dette er på trods af, at man har set flere hundrede år gamle hieroglyffer og malerier, der afbilleder katten, som tyder på, at den langhårede katterace er meget ældre, end vi måske går og tror. Perseren er en af de ældste kendte katteracer i verden.

I Europa er der lidt uenighed omkring hvem, der først fik fornøjelsen af perserkatten. Nogle mener, at det er Italien, som er de første til at nyde kattens selskab i Europa, da den Italienske rejsende, Pietro della valle, bragte den første perserkat med til sit hjemland i 1620.

Nogle mener, at det er Frankrig, der omkring samme tid, for første gang fik fornøjelsen af racen, da en arkæolog importerer racen fra Angora(nu Ankara). Det Franske hof fandt kattens fine udseende interessant og racen blev yderst populær i Franske royale kredse.

i 1800-tallet blev perseren udbredt til størstedelen af resten af europa. Dengang så perseren dog ikke helt ud som vi kender den i dag. Det var nemlig først da racen blev udbredt til England og USA i slutningen af 1800-tallet, at det væsen og udseende vi forveksler perseren med, blev fremavlet.

 Læs også: Alt om ormekur til din kat 

2. Udseende hos en perser

Racen har et meget karakteristisk udseende. Det man ofte kendetegner perserkatten ved, er dens flade snude og forholdsvist brede hoved. Perserkattens udseende er resultat af en lang årrække af selektiv avl. Katten er simpelthen blevet modelleret til at se ud, som den gør.

Andre karakteristiske træk ved racen er fyldige, runde kinder og store, runde øjne. Ørerne på en perser sidder forholdsvis langt tilbage på kattens hoved. Perseren er en middelstørrelse kat, med kraftige knogler, små korte men også kraftige ben og store poter. Kroppen er firskåren med bredt bryst og en kort pjusket hale.

Som endnu en del af den selektive avl har perseren en fantastisk fyldig, lang og flot pels, der kan fås i mange utrolige farvekombinationer. Der er i dag godkendt over 300 forskellige farve- og mønstervarianter i racestandarden.

Perseren ser ofte større ud, end den i virkeligheden er på grund af dens tykke og kraftige pels. Normalt vil man sige, at den ideelle vægt for en fuldvoksen perserkat ligger på omkring tre til seks kg.

Læs også: 10 silkebløde facts om ragdoll katteracen 

3. Perserkat og temperament

Der er ingen tvivl om at perseren er en meget blid, kærlig og social kat. Et af de mest populære træk ved racen er netop den hengivenhed, der følger med dens sociale temperament. Det er en rolig race, der lever i harmoni med sin ejer.

Racen har tendens til ofte at knytte sig til en enkelt person i familien og være lidt reserverede, eller ihvertfald mindre interesserede i fremmede og besøgende, som andre racer kan være det. Perseren er til gengæld en fornuftig og forsigtig kat, der holder meget af at være i nærheden af deres familie.

De er ikke anmasende, men de elsker at følge med i hvad du foretager dig, enten ved køkkenbordet, skrivebordet eller i haven. Typisk vil perseren hellere ligge ved siden af dig i sofaen end på skødet af dig, og den putter gerne ved siden af hovedpuden eller sengen.

De fleste perserkatte er ene-katte; de trives altså bedst uden andre husdyr. Det kan dog også sagtens være, at du kan få en perser, der er glad for at bo sammen med andre katte. Men de bryder sig generelt ikke om særlig meget larm. Derfor trives racen heller ikke særlig godt med mindre børn.

Det er en race, der i en høj grad indbyder til meget nærkontakt med sin ejer. Det skyldes blandt andet den daglige pleje, der er nødvendig på grund af dens krævende pels.

 Læs også: Ting du skal vide om sterilisering og kastrering af katte 

4. Pelspleje hos en perserkat

Perserkattens pels er lang og flot, men det bliver den ikke ved med at være, hvis du ikke passer godt på den. Pelsen kræver daglig pleje i form af børstning.

Én gang om ugen skal du børste kattens pels godt og grundigt igennem, så du for alvor kommer i dybden og også får børstet underpelsen igennem. Det er vigtigt at du begynder den daglige rutine med pelsplejen allerede når katten er killing.

Hvis du begynder i en tidlig alder, bliver det nemmere at vænne katten til den daglige børsterutine. Når du børster katten hver dag bør du også holde øje med dens øjne og næse og sikre, at der ikke opstår komplikationer heri.

5. Klassisk perser eller moderne perser

Den oprindelige perserkat anses for at være den klassiske. Der er altså her tale om alle perserkatte i Europa indtil omkring begyndelsen/midt 1980’erne. Herefter begyndte man at fortolke og avle på kattens udseende, og på dette område skete der store forandringer.

Den klassiske perser og den moderne perser ligner to helt forskellige katteracer. Den klassiske perser nedstammer fra gamle linjer, uden moderne perser forfædre. En moderne perser har efterhånden fået et markant anderledes kranium end den klassiske, og har derfor et helt andet udseende.

Det er helt klart den moderne perser, der er mest udbredt i dag og også den populæreste i de fleste kredse. Dog findes der stadig opdrættere, som i dag værner om egenskaberne hos den klassiske perser og derfor avler videre, helt fri for de moderne gener.

Den moderne perser er den, der er omtalt her i artiklen. Den klassiske perser er en perser med mere næse, snude og kraftigere af bygning. Den klassiske perser oplever heller ikke omtalte sygdomme i samme grad, som den moderne og ligner stadig de første persere, der kom til Europa.

 Læs også: 10 utrolige facts om norske skovkatte

6. Perser eller exotic

Perserkatten er generelt kendt som en katterace med lang pels, men faktisk er det ikke alle persere der har en lang pels. Der findes en variant af katteracen, der bliver betegnet som ‘Exotic’. Exotickattens pels er tæt og står ud til alle sider som en bamsepels.

De første exotickatten kom til Danmark i midten af 80’erne og siden er de blot steget i popularitet.  

Læs også: 8 af de mest kælne katteracer 

7. Er perserkatten en inde- eller udekat?

Perseren er som sagt en forsigtig og fornuftig kat, der sagtens kan færdes som fritløbende kat, hvis miljøet og området egner sig til det. I de fleste tilfælde rådes der dog til at en perserkat holdes som en indekat.

En indhegnet have eller en løbegård er fint for en perserkat, der under alle omstændigheder helst holder sig tæt til husstanden. Racen trives fint med begrænset udeareal.

Hvis du vælger at din perser skal være en fritløbende kat, er det anbefalet at du holder et ekstra vågent øje med næse og øjne, da det er udsatte områder på katten, der ofte kan opstå komplikationer med.

Læs også: Kattelem med chip og andre elektroniske kattelemme

8. Perser: “Ægte uden stamtavle”

Én gang for alle vil vi gerne aflive myten om en ægte perser kat uden stamtavle – for det findes ikke. Hvis en perserkat har stamtavle er den ægte, hvis ikke – er det en blandingskat/huskat. En perserkat med stamtavle, altså en ægte perserkat koster typisk mellem 3.000-5.000 kr.

Køber man derimod en perserkat uden stamtavle, altså en blandingskat, bør denne ikke koste mere end 500 – 1000 kr. Betaler man mere for katten, bliver man sandsynligvis snydt. Det er selvfølgelig op til den enkelte køber at vurdere, hvor meget denne er villig til at betale for katten. 

Dette gælder faktisk de fleste racekatte. Hvis stamtavlen ikke følger med, kan man ikke kategorisere katten for værende “ægte” og dermed falder den betydeligt i pris.

9. Perserkat og familie

Er perserkatten en familiekat? Det kommer meget an på, hvilken familie du har. Perseren trives ikke særlig godt sammen med små børn, da den er meget følsom over for larm og generelt støj. Større børn er dog ikke noget problem.

Perseren elsker sin familie og især den person, der bruger mest tid sammen med katten. Racen har tendens til at knytte sig mest til én person i familien, men er kærlig, hengiven, social og loyal over for alle sine familiemedlemmer.

Perserkatten er blid og rolig og elsker at lege, specielt når den er killing og und. Med alderen bliver en perser en mere rolig kat, men som killing er den lige så vild og legesyg som alle andre katteracer.

Læs også: Sådan lærer du din hund og kat at enes fra starten af

10. Sygdom og sundhed hos en perser

Ligesom de fleste dyr, der har et fremavlet udseende, kan der være komplikationer og kompromisser med andre ting hos den moderne perser. I perserkattens tilfælde er dette ikke anderledes. Racen lider typisk af vejrtrækningsproblemer, øjne der løber i vand og underbid som følge af den selektive avl.

De fremavlede problemer, er ikke det eneste man skal være opmærksom på ved en perser kat. Nogle katte kan have en arvelig nyresygdom, der kan foresage nyresvigt hos den bærene kat. Sygdommen hedder PKD (Polycystisk Kidney Disease) og bliver i øjeblikket forsøgt udryddet af diverse opdrættere.

Du kan derfor hjælpe med at bevare racen og bidrage til dens generelle helbred, ved for det første ikke at vælge en killing, der er “overtypet”. Killingen skal altså have en ansigtsform, der tillader killingen at trække vejret ordentligt og at øjnene ikke bliver udsat for konstant væskende øjne.

Dernæst er det en god idé at sikre sig, at forældrene til killingen er undersøgt for PKD, så du ikke bidrager til at videreføre sygdommen.

Kilder: Netdyredoktor.dk, Dyrlægevagten.dk, Klassiskperserkat.dk

Mest læste artikler