12 facts om katte, du ikke kendte til

En kat er helt sin egen. Selvom vi går op og ned af dem til daglig, står der en aura af mystik omkring dem. Her er 12 hemmeligheder fra kattes liv, som vi dog har afluret. 

1. Flest hunde eller katte i Danmark?

Hvilket dyr, tror du, er mest populær i Danmark – hunden eller katten? Det kan man ikke svare helt entydigt på. For ganske vist er der flere familier i Danmark, der holder hund i forhold til katte. Men mange familier har flere end et kæledyr. Her er tallene (ifølge Danmarks Statistik):

  • 450.000 familier holder hund, mens kun 370.000 holder kat.
  • Adskillige hustande har flere hunde eller katte. Det ændrer lidt på tallene. Det anslåede samlede tal for hunde i Danmark er 550.00. For katte er det 650.000. 

2. Katte i det ydre rum

Katte har været ude i ydre rum.

Der er sikkert mange, der har hørt om rumhunden Laika, som russserne sendte i kredsløb omkring jorden i en sputnik i 1957. Færre kender sikkert den franske rumkat Felicétte, der i 1963 overlevede en tur i det ydre rum og et femten minutters fald i en faldskærm med elektroder på hovedet.

Ugen efter prøvede franskmændene med en ny kat, der desværre ikke overleverede sin rumfart. Sidenhen har kattene holdt sig til jorden.

3. Verdens rigeste kat

Tomasso hed den italienske kat, der gælder som de rigeste kat nogensinde. Da Tomassos kvindelige ejer døde som 94-årig, testamenterede hun 88 millioner kroner til sit efterladte kæledyr.

4. Hellige i det gamle Egypten

I faraoernes Egypten var katten et helligt dyr. Derfor var det ulovligt at tage livet af katte. Når døden indtraf, kunne katten endda ende med at blive balsameret.  

5. Sleeping my day away

Kattes hemmelighed - hvor meget sover de?

Katte sover ca. 70 % af deres liv. Det virker som meget for en indekat, der får sin mad serveret i en skål. Det store søvnbehov afspejler vilde kattes ekstremt krævende livsførsel. I den fri natur bruger huskattens fætre og kusiner nemlig masser af energi på at opstøve byttedyr, snige sig ind på dem og angribe dem. Det legitimerer i den grad en Morfar.

6. Katte praler

Har du prøvet af få forærende et dødt byttedyr på dit dørtrin af din kat? Tro ikke, at det er en gave. Det er katten, der fortæller dig, at du er en dårlig jæger. Katte gør nemlig det samme med deres killinger, når de forsøger at oplære dem til at blive gode jægere.

7. Kattes fingeraftryk sidder på næsen

Rillerne på kattes snuder svarer til menneskers fingeraftryk. Der er ikke to katte, der har det samme snudeaftryk. Tag den, Sherlock!

8. Katte taler bedre end hundrede gør

Det kan godt være, at hundes hørelse er den bedste, men katte har bedre stemmeorganer. Katte kan producere op til 100 forskellige slags lyde. En hund kan ikke lave flere end ca. 10.

Læs også: 15 kæmpefacts om verdens største katterace: Maine Coon’en

9. Katten er hurtigere end det hurtigste menneske

Kattes hemmeligheder - deres topfart.

Havde katte mulighed for at deltage i de olympiske lege, så var Usain Bolt aldrig kommet i nærheden af en guldmedalje. Hans tophastighed var 44,64 km/t. Den hurtigste katterace er den egyptiske Mau-kat. Dens topspeed er målt til 48,28 km/t.

10. Katte vil eje dig

Synes du, det virker sødt, når en kat gnider sig op ad dig? Du skal nok ikke tage det som en kærlighedserklæring. For katten handler det også om, at den vil markere dig som sit territorium. 

11. Voksne katte har det sjældent godt med mælk

I tegnefilm elsker katte mælk. Sådan forholder det sig sjældent i virkeligheden. Katte drikker ganske vist modermælk, men når killingerne bliver vænnet fra, udvikler de fleste katte hurtigt en intolerans over for mælk. 

Læs også: katteracer – de 10 mest populære racekatte i Danmark

12. Katte er ægte rovdyr

Katte er ikke kødædende for sjov. De ejer knapt nok smagsorganer, der kan registrere søde smage. Det er gode nyheder for tandlægerne. 

Mest læste artikler