7 grunde til at din kat savler

Savler din kat? Køresyge, hedeslag eller allergi - der findes mange årsager til, hvorfor din kat savler. Læs med her og bliv klogere på din kats helbredstegn.

Savler din kat?

De fleste katteejere har højst sandsynligt oplevet, at deres kat har savlet, hvilket der kan være forskellige årsager til. Typisk vil det være duften af mad, der sætter gang i savlet hos din kat; dette er helt normalt.

Men hvis du synes, at din kat pludselig begynder at savle i større mængder, skal du være særligt opmærksom. Det kan nemlig være symptomer på, at noget kan være galt. 

Læs med her og se syv ting, der kan være årsag til, at din kat går rundt og savler.

1. Allergi

Allergi hører ikke kun til mennesker. Nej, din kat kan faktisk også lide af allergi på bestemte tidspunkter af året.

Savler din kat meget, kan det være en allergiskreaktion på græs, pollen, parfume eller skimmelsvamp. Hvis du oplever, at din kat reagerer på noget bestemt ved at savle, er det en god ide at tage den til dyrelægen, så I kan slå fast, om din kat er allergiker. 

2. Tandproblemer

Vær ekstra opmærksom, hvis du synes at din kats savl lugter dårligt, da dette kan være tegn på, at den har problemer med tænderne og mundhygiejnen.

Allerværst er det dog, hvis der er blod i din kats savl. Blod i savlet kan indikere at katten har nogle alvorlige tandproblemer, og du skal derfor straks tage den til dyrlægen. 

3. Svært ved at synke

Har din kat svært ved at synke? Tjek om der sidder et fremmed legeme fast i halsen, da det sagtens kan være synderen. Det kan eksempelvis være en lille stump fra kattens legetøj.

Hvis du kan konstatere, at der sidder noget i halsen på din kat, så tag den straks til dyrlægen. Pas på med selv at begynde at trække det op. 

4. Hedeslag og dehydrering 

En varm sommerdag og en kat med meget tyk pels, kan hurtigt give anledning til en masse savl – det er nemlig en sideeffekt af for meget varme og for lidt vand.

Oplever du, at din kat er dehydreret eller har fået hedeslag, skal du forsøge at give den et bad og derefter tage den med ind i et køligere rum, så den kan blive afkølet. 

5. Køresyg

Det er ikke alle katte, som er lige begejstrede for at komme med på køretur, og i sær ikke de lange af slagsen. Bilen kan gøre dem nervøse og dermed kan den begynde at savle – simpelthen af ren nervøsitet.

Det eneste du kan gøre ved dette problem, er at tage dem med i bilen noget oftere. På den måde vil din kat vænne sig til at køre i bil og problemet vil med tiden forhåbentlig mindskes.

6. Nyreproblemer

Helbedresproblemer følger nogle gange med alderen hos dit kæledyr, og et tegn som du skal være ekstra opmærksom på når din kat bliver ældre, er om den savler mere. Hvis den savler mere end den plejer, kan det være et mere alvorligt problem, som for eksempel nyreproblemer. Tag den med til dyrelægen, så den kan få et sundhedstjek.

7. Gift

Rengøringsmidler, parfume og planter er blot noget af det, som højst sandsynligvis befinder sig i dit hus. Mange af disse ting er giftigt for din kat.

Hvis du mistænker din kat for at være forgiftet, så skyl forsigtigt dens mund med vand. Du kan ligeledes give den noget mad, som kan fortynde giften. Hvis dette ikke virker, skal du straks kontakte dyrelægen.

Kilde: Sheknows

Mest læste artikler