Advarsel: Sørg for at holde din kat indendørs de næste nætter

Som du nok allerede har opdaget, er der sne på vej til Danmark. Temperaturen falder, og det bliver koldt - ikke kun for dig, men også for din kat, der kan få slemme frostskader grundet kulden.

Kat og frost

Udekatte ønsker ofte at gå ud på trods af vind og vejr, hvilket til tider kan være risikabelt – specielt under visse vejrforhold. Når der er hård frost kan katten risikere at komme slemt til skade og få forfrysningsskader.

Natten til fredag og natten til lørdag (24.02.17-25.02.17) rammer et lavtryk Danmark, og med sig har det lidt af et ustadigt vejr.

Frost- og snevejr er nemlig hvad danskerne og deres husdyr, kan se frem til i de kommende dage. De næste par nætter skal du derfor sørge for at holde din kat indendørs om natten.

Frostvejr på vej til Danmark

“Vejrskiftet kommer meget pludseligt, og det kommer måske bag på både katteejere og katte. Men kulden kan give kattene forfrysninger udsatte steder på kroppen som eksempelvis ører, halespids og poter.

Det er derfor vigtigt, at katten har mulighed for at få ly for kulde, sne og blæst,” siger Sonja Karaoglan, direktør i Agria Dyreforsikring.

Hold katten indendøre

Hvis du ikke holder din kat indendøre, når frost- og snevejret rammer Danmark, kan det have store konsekvenser. Vintervejr med regn og slud sætter mange katte i en sårbar position – især katte med en tynd pels.

Katte med en tynd pels har svært ved at holde varmen, da de sjældent danner nok kropsvarme, så de kan holde pelsen tør i dårligt vejr.

Hvis du har en killing, en mindre katterace eller en kat med en kronisk sygdom, kan det også være en god idé at holde et vågent øje.

“Hvis katten lider af diabetes, nyresygdomme eller har et svagt hjerte, har den endnu sværere ved selv at regulere sin kropsvarme,” siger Sonja Karaoglan, som også understreger, at du gerne må lukke din kat ud, selvom det er minusgrader udenfor, men det er vigtigt, at du så også sørger for at lukke den ind igen.

Sådan hjælper du din kat gennem kulden

Der findes forskellige måder, du kan hjælpe din kat gennem vinterkulden på. Hvis du har en kattelem, giver du altid katten en chance for at søge ly for kulden i huset – men hvis du ikke har en kattelem, kan det være en god idé at give katten en anden chance for at søge ly for sne og regn.

Du kan give katten et tilflugtssted ved at stille en kurv eller en flamingokasse med varme tæpper eller halm til rådighed i eksempelvis en carport, garage eller et haveskur. 

Husk at kurven eller kassen skal stå i læ for vind og at den ikke skal stå på jorden. 

Sådan hjælper du en kat, der har været udsat for frost

Hvis din kat har været længe ude i frostvejret og kommer hjem gennemkold, er det fristende at prøve at hjælpe den med at få varmen ved eksempelvis at gnubbe på den med hænderne eller et tæppe. Det er dog vigtigt at du ikke gør dette. Det bedste for katten er, at den får varmen igen i sit eget tempo i rumtemperatur.

Hvis du vil hjælpe katten kan du lægge et tæppe over den, men ikke gnubbe katten med tæppet. Hvis du har mistanke om at katten har forfrysninger eller hvis kattens almntilstand er påvirket, bør du kontakte din dyrlæge.   

Her er Agria Dyreforsikrings fem bedste vinterråd til katteejere:

  • Pas på med at lukke katten ud, når det er hård frost, regner, blæser kraftigt eller sner
  • Tjek ører, poter, snude og halespids for forfrysninger
  • Tjek kattelemmen – så du er sikker på, at katten kan komme ind, når du ikke er hjemme
  • Lav et lunt udendørs opholdssted til katten
  • Giv eventuelt foder med ekstra kalorier – spørg din dyrlæge til råds
  • Giv din kat et dyrlægetjek – kan den klare kulden?

Kilde: Agria Dyreforsikring

Mest læste artikler