Derfor er burmeseren en helt speciel katterace

Burmeseren er en af de mindre katteracer. Den har et særligt albinogen, dens pels er kort, silkeblød og let at holde. Her får du 10 facts om katteracen.

1. Burmeserkatte stammer alle fra samme kat

Burmeserens forfader kommer, som navnet antyder, fra Burma. Alle burmeser-racekatte kan føres tilbage til én kat, Wong Mau, som en amerikaner bragte til USA i 1930.

Denne kat blev krydset med en siameser. De to katte er burmesernes Adam & Eva. Med sådan et snævert stamtræ, kan det ikke undre at indavl er et problem i denne katterace.

2. Burmeseren ligner en snu rad

Burmeserkatte har tendens til at se lidt snu og luskede ud, dog skal du ikke lade dig narre af dette. Racen trives bedst med meget opmærksomhed fra deres familier. Det er en utrolig social race, der ikke tøver med at gøre ethvert tilgængeligt skød til sin putte-plads.

Burmesere er loyale katte, der tror på det bedste i alle, og vil straks skynde sig hen og tage imod alle gæster, selvom den måske aldrig har mødt dem før. Så længe der er mulighed for at blive kælet med, er de på pletten.

Læs også: De 10 mest populære katteracer – hvilken skal jeg vælge?

3. Burmeseren er en familiekat

Det er en meget aktiv og livlig race. Den kan næsten være frygtløs og dumdristig, når den udforsker omgivelserne og leger frit. På trods af sit høje energiniveau er burmeserende også meget velegnet som familiekat.

Det er en race, der i allerhøjeste grad fungerer godt sammen med børn, både store som små. Den knytter sig tæt til sine mennesker, og de har ry for at falde godt i hak med hunde og andre kæledyr i huset.

4. Burmeseren er en heavy-weighter

Det kan sagtens være at burmeseren fremstår som en slank og tynd kat, men dette er faktisk snyd og bedrag. De fleste burmesere vil overraske, hvis du først samler dem op. Burmeserkatte er robuste, muskuløse katte med en tung krop.

Selvom burmeserkatten tilhører en af de mindste katteracer kommer ordsproget “udseendet kan bedrage” til sin ret i denne sammenhæng. Faktisk findes der et andet ordsprog, hvor mange siger om burmesere, at de er “mursten pakket ind i silke”.

Læs også: 8 af de mest kælne katteracer

5. Burmeser katte deler mange ligheder med hunden

Racen har ry for at være meget klæbende til deres familie, samt at dele en række egenskaber og personlighedstræk med hunde. Et af de disse er, at de bestemt ikke bryder sig om at være alene.

Burmeseren knytter sig hurtigt til mennesker, og på grund af jeres tillidsfulde væsen, knytter de sig nemt til nye mennesker. Burmeseren egner sig desuden bedst til at være indekat.

6. Alle burmesere har grønne øjne – eller har de?

Selvom de fleste burmesere er kendt for deres fængslende, grønne øjne og skinnende. chokoladebrune pels, er der nogle burmesiske katte, som har gule eller endda blå øjne.

Racens mest kendte pelsfarver er:

  • brun (mørk nutella)
  • chokolade (mælkechokolade med mørkere maske og poter)
  • lilla (lys grålig med et rosa skær)
  • blå (stålgrå)
  • rød
  • creme

Derudover findes racen i tortievarianterne: brun tortie, chokolade tortie, lilla tortie og blå tortie. Disse sidste farver ses kun hos hunkattene.

Læs også: 10 ting du bør vide om katteracen perser 

7. Der er forskel på han og hunkatte

Denne race har markant forskellige karakteristika, når det kommer til køn.

En burmesisk hankat er kendt for at være rituelt omkring deres fodring, og er generelt mere mere afslappet med et tilbagelænet sind, hvorimod hunkattene er mere klæbende, kælne og meget energiske.

8. Burmeserkatte “brummer” og snakker med sig selv

Nogle katte er kendte for at miave meget, dette er dog ikke tilfældet med burmeseren. Det betyder dog ikke, at du aldrig vil høre til din kat – tværtimod.

Burmeserkatte er kendte for at være meget vokale katte, men de lyde de giver fra sig, minder mere om en dyb brummen end et miav.

Når din burmeserkat vil have opmærksomhed, kan den finde på at brumme og spinde indtil den får det.

Læs også: Så ofte skal du bade din kat 

9. Burmeserkattens pels og pelspleje

Racen har en silkeblød pels og den europæiske burmeser, som vi kender herhjemme har en meget fin pels næsten helt uden underuld, hvilket vil sige, at racen fælder mindre end mange andre katteracer.

Burmeserkatten kræver ikke den helt store pleje, når det kommer til at holde pelsen fin og silkeagtig. Pelsplejen klarer din kat oftest selv. 

Burmeserens albinogen betyder, at de sorte katte vil synes brune. Albinokatte kendetegnes generelt ved deres punkt farver, som ses tydeligt på eksempelvis siameserkatte. Her er det ofte yderpunkter som næse, øre og poter, der får en mørkere farve.

For at en burmeserkat skal have dette farvemønster, skal den genetisk enten være cbca, cbc eller cbcb.

10. Burmeserkatte er katte med et højt aktivitetsniveau

De fleste, der ejer en burmeserkat ved at dette er sandt…

Denne race er ikke kendt for at lægge sig godt til rette i en stol i stuen og sove dagen lang. En burmeserkat trives bedst med en masse interaktion og stimulering i hverdagen, og det får den bestemt ikke ved at være alene eller at sove hele dagen.

Katteracen er kendt for at være legesyg, opdagelseslysten, energisk og social. Hvis du leder efter en katterace, der vil elske at tilbringe meget tid sammen med dig, aldrig vil lade dig gå ind i et rum uden dens tilstedeværelse og som vil lege dagen lang, så er en burmeser et godt valg til dig.

Læs også: Sådan får du styr på kattens hårboller 

Mest læste artikler