Forskningen har talt: Katte beskytter nyfødte mod astma

Ifølge ny dansk forskning kan katte holde astma for døren. Det er tiden op til og lige efter fødslen, der har afgørende betydning for, hvorvidt man får astma.

Katte neutraliserer astma-gen

Ifølge et nyt dansk studie fra Dansk BørneAstma Center kan katte neutralisere effekterne af en genvariant, der fordobler børns risiko for at udvikle astma. Det gennemgribende studie af 377 danske børn af mødre med astma viser, at hvis der er kat i hjemmet, når barnet bliver født, vil genet 17q21, også kaldt TT, aldrig blive aktiveret. Denne genvariant er tilmed kendt som den stærkeste, man kender, for om et barn udvikler astma. Genet vil ved hjælp af katten forblive inaktiveret og aldrig udvikle sig til astma.

De grundige analyser af undersøgelsen viser, at katte ikke blot mindsker risikoen for astma, men også lungebetændelse og betændelse i de nedre luftveje hos småbørn – også kaldet bronkiolitis. Genet 17q21 er kendt for at være involveret i alle nævnte lidelser, hvilket forstærker undersøgelsens resultater om sammenhængen mellem miljø og gener.

Hvordan beskytter katte mod astma?

Det er på nuværende tidspunkt uvist hvorledes, katte påvirker vores gener. Forskernes gætterier går på, at det det er de mange særlige bakterier, svampe og vira som kattene hiver med ind i hjemmet, som kan have en positiv effekt på vores immunforsvar. Yderligere går gætterierne på, at det også har betydning for mange andre sygdomme som eksempelvis fedme, diabetes og inflammatoriske tarmsygdomme.

Gennembruddet i forskningen er altså på nuværende tidspunkt, at et sygdomsgen i kroppen tænder og slukker afhængigt af miljøet omkring os. Næste skridt i forskningen er at undersøge i hvilken grad, man skal eksponeres for katte for, at genvarianten forbliver inaktiveret.

Ikke alt er positivt

Det hele lyder – og er – rigtig smart. Men der følger også en række mindre positive sideeffekter med en kat i huset. Der er stadig for mange ubekendte i forskningen af sammenhængen mellem katte og astma, for at det giver mening at anskaffe sig en kat mod astma.

Desuden viser et tidligere studie fra BørneAstma Center, at katte aktiverer et andet gen i kroppen, som udløser børneeksem, ligesom det også er påvist, at man risikerer at udvikle allergi mod katte senere hen. Så, som med meget andet følger der andre bivirkninger eller konsekvenser med.

Hunde har ingen effekt

Til ærgelse for hunde-elskere viser studiet, at det kun er katte, som beskytter mod astma. Det gælder altså eksempelvis ikke hunde, som man ellers oplagt kunne forestille sig.

Kilde: ScienceDirect

Mest læste artikler