Katte og kulde – alt du behøver at vide

Katte kan også fryse, når kulden begynder at bide om vinteren. Her giver dyrlæge råd til katteejere om, hvordan de beskytter deres kæledyr mod vinterkulden. Se også, hvad du skal gøre, når din kat har fået forfrysninger eller kuldeskader.

Katte om vinteren

Når vinteren nærmer sig, er der nogle ting, som katteejere skal tænke på. Både udekatte og indekatte kan nemlig få forfrysninger, hvis de opholder sig for længe ude. Derfor er det vigtigt at katten kan komme ind, når den får brug for det. 

– Symptomer på forfrysninger er misfarvede og eventuelt også kolde øreflipper, halespidser og trædepuder, siger Lotta Möller, autoriseret dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Hvad skal folk med en udekat eller indekat være opmærksom på, når det bliver koldere i vejret?

– Det er vigtigt, at katten kan komme ind og varme sig med jævne mellemrum, så den ikke får forfrysninger på ørene, halespidsen, trædepuderne eller tæerne. Man kan roligt slippe en kat ud, selvom der er minusgrader udenfor, men den skal kunne komme ind, når den vil. At gå på arbejde om morgenen, komme hjem sent og lade katten være ude hele tiden, det er ikke en god idé, siger Lotta Möller. 

Hvor længe kan en en kat være ude, når det er koldt udenfor?

– Det tror jeg, at katten bedst selv kan afgøre. så det er godt at give den mulighed for at komme ind, når den selv ønsker det. En kattelem med magnet kan løse det problem.  

Er der en bestemt temperatur, hvor det bliver for koldt for katte?

– Det er svært at sige noget generelt om det. Det beror på, om katten har anlagt vinterpels og på, hvor meget det blæser udenfor. Her må man bruge sin sunde fornuft. 

 
Narh, måske bliver jeg inde i dag…  

Hvad skal man være opmærksom på, når det bliver tidligere mørkt, og man har en udekat?

– Brug et godt halsbånd med reflekser, så at katten kan ses i mørket i trafikken. Særlig godt er det at anvende et halsbånd med en såkaldt kliklås med elastikbånd. Så kan katten let komme fri, hvis halsbåndet sætter sig fast i en gren eller noget lignende.

Det skal du gøre, hvis du tror, din kat har fået forfrysninger

  • Lad katten få varmen i et rum med stuetemperatur.
  • Svøb katten ind i et varmt tæppe. Hold om muligt kattens kolde kropsdel ind mod din egen hud. 
  • Tag temperaturen på katten. Kattens normaltemperatur er 38-39 grader. 
  • Gnub ikke på den legemesdel på katten, hvor du har mistanke om forfrysninger. 
  • Kontakt en dyrlæge, hvis kattens almene sundhedstilstand virker til at være svækket. 

5 tips til katteejere om vinteren

1. Katte som lukkes ud i kulden har brug for en foddertype, der indeholder mere energi end normalt. 

2. En chipmærket kat har større chancer for at blive leveret tilbage til hjemadressen, hvis der sker noget med den. 

3. Katte, som er regelmæssigt ude i kulden, anlægger gradvist en tykkere pels i takt med, at de er ude og vænner sig til kulden.

4. Hvis du ikke selv kan lukke katten ind, når den har behov for det, bør du i stedet indrette en liggeplads til katten i for eksempel et skur hvor den har mulighed for at finde varme under nogle tæpper eller lignende. Det er også alfa og omega, at katten har et sted udenfor, hvor den kan søge beskyttelse for vinden. 

5. Det er godt, hvis katten også har adgang til mad og vand udendørs.

Mest læste artikler