Må du skræmme naboens katte væk med vand?

Hvis du er godt træt at have ubudne katte i din have, kan det være fristende at pege vandslangen i kattens retning. Men må du godt jage katten væk med vand, og er det overhovedet en effektiv løsning?

Slip af med uvelkomne kattebesøg i haven

Det er en gængs opfattelse, at katte afskyr vand. Men hvad er reglerne for at jage katte væk med vandslangen, og hvor effektivt er det egentlig?  

Uønskede katte må godt jages væk

Du må godt skræmme katten væk med vandslangen.

Ifølge Mark- og Vejfredsloven er kattens ejer forpligtet til at holde den på egen grund. Overholdes dette ikke til gene for andre, kan det resultere i, at ejeren straffes med bøde for ufred.

Du er derfor i din gode ret til på forsvarlig vis at fjerne naboens kat fra din grund.

Det er dog hverken lovligt at skyde eller aflive katten, medmindre katten angriber andre husdyr, eller der er overhængende fare for, at den vil angribe personer eller ejendom.   

Katten er da vandskræk, ikke?

Det er nok de flestes opfattelse, at katte er bange for vand – og det er de fleste tamkatte i Danmark da også. Vandslangen eller vandpistolen kan derfor være et effektivt våben mod uvelkomne gæster, da det kan afholde kattene fra at komme tilbage.

Generelt set er kattens afsky for vand dog nærmere en myte. Faktisk er det langt fra alle katte, som hader vand.

Når de fleste katte i Danmark alligevel afskyr vand, så skyldes det sandsynligvis at kattens pels er ret tør, hvilket betyder, at den hurtigt bliver gennemvåd og mister sin isolerende evne. Det kan være en ubehagelig oplevelse for katte, der lever i tempererede lande, og som derfor ikke lige kan få varmen igen.  

Kattens opvækst har dog også indvirkning på, om katten er vandskræk eller ej. Eksempelvis er præmiekatte, som ofte udstilles, vant til at komme i bad lige fra de er killinger, hvilket resulterer i, at de accepterer vand.

Vandslangen og vandpistolen er derfor kun et effektivt trick til vandforskrækkede katte.

Andre tips til at holde katten ude af haven

Har du besøg af en kat, der ikke lader sig skræmme af vandstrålen, kan du ty til andre metoder. Vi har samlet en række tips og tricks, som du kan afprøve.

  • Afdæk sandkassen med låg eller net, så katten ikke bruger den som kattebakke
  • Spred indholdet af dine brugte teposer rundt om bedet. Den stærke lugt vil formentlig afskrække katten. Særligt citrus, pebermynte og eukalyptus kan katten ikke lide
  • Rosmarin- og timianvand kan også virke afskrækkende på katten
  • Plant Coleus Canina, også kendt som Gå væk kat. Du kan her læse mere om Gå væk kat-planten og dens virkning.
  • Strø kakao-flis i havens bede. Kakao-flis er et jordforbedringsprodukt, der består af lette, sprøde skaller fra kakaobønner. Flisen lugter af kaffe, hvilket katten absolut ikke kan udstå. Desuden er det et effektivt middel, der holder ukrudt og dræbersnegle væk fra bedet
  • Hjortetaksolie, eller bentjære som det også kaldes, har også en lugtforskrækkende effekt på katte. Det er derfor effektivt rundt om eksempelvis fiskedammen, så katten ikke spiser dine fisk. Vær dog opmærksom på, at det lugter ligeså forfærdeligt for mennesker, hvilket betyder, at man skal være varsom med, hvor man drypper olien. Desuden har det også en afskrækkende effekt på hunde
  • Bliver dine havehynder flittigt brugt til kattens eftermiddagslur, kan løsningen være at lægge stanniol ud på hynderne. Stanniol vil give en knitrende lyd, når katten går på det, som den ikke kan lide
  • Der findes også en række kommercielle ”gå væk kat”-produkter, som kan afprøves. Herunder findes der også ultralydsapparater, som kan skræmme katten væk med eksempelvis lyd

God naboskik – snak med din nabo

Før du afprøver de nævnte tips, kan det være en fordel at snakke med din nabo om problemet. Måske kan ejeren løse problemet for dig. Læs her, hvordan du lever godt med naboens kat.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Mest læste artikler