Ulovligt at fodre høns med gamle madrester
Det kan være både hyggeligt og praktisk at have høns i baghaven. Hvem vil eksempelvis ikke gerne have friske æg dagligt? Og så er en af de smarte ting ved høns blandt andet, at de stort set spiser alt, hvad man serverer for dem. Det betyder, at de praktisk talt altid kan spise de rester og madaffald, du står tilbage med i det daglige forbrug.
Men det er faktisk slet ikke tilladt at give høns den slags foder. Det skyldes nemlig en fælles EU-lovgivning, der gør det ulovligt, fordi fodringen kan medføre risici for sygdomme som eksempelvis salmonella og svinepest. Forbuddet betyder, at det hverken er tilladt for privatpersoner eller restaurantejere at give høns mad- og køkkenrester.
Fødevarestyrelsen kritiseres for reglerne
Tidligere i år rapporterede TV 2 Lorry, at en økologisk landmand fra Lejre fik grøntsagsrester til sine høns fra restauranten Bæst i bytte for friske æg. Det resulterede i en påtale til den populære Nørrebro-restaurant fra Fødevarekontrollen og slut med grøntsager til hønsene på landet.
Noget der hos danske hønseejere vækkede forargelse og udløste kritik af Fødevarestyrelsen på de sociale medier.
– Først og fremmest så er det jo et forsøg på at spare på jordens ressourcer, siger Johanne Schimming, der før sørgede for at levere hønseæg til københavnrestauranten, til TV 2 Lorry. Hun går meget op i økologi, men har svært ved at forstå forbuddet.
– Hvis noget er godt til at servere for restaurantens gæster, så synes jeg også, det bør være godt nok til at kunne give hønsene herude. Det har jeg rigtig svært ved at forstå, at det ikke skal være, siger hun.

Fødevareministeren erkender problemet
Fødevareminister Esben Lunde Larsen erkender, at der er problematikker i forhold til, hvordan reglerne fungerer.
– Vi har jo været vant til et system, hvor f.eks. mælk enten gik til supermarkedet eller til eksport, og her har sporbarhed og fødevaresikkerhed været meget vigtigt. Det kan vi ikke sætte over styr. Men det godt være, at vi skal have flere spor, alt efter hvor slutproduktet skal ende. Det kan være en udfordring, hvis producenter af små specialprodukter hele tiden skal igennem et stort og bureaukratisk setup, siger han til Politiken.
Reglerne eksisterer af gode grunde
Men selvom det for både hønse- og restaurantejere ville være mere praktisk og meningsfyldt at kunne servere økologiske madrester til hønsene, så må man alligevel erkende, at der er gode grunde til at reglerne eksisterer.
