Det skal du vide om den farlige kaninsygdom VHD

Den farlige kaninsygdom VHD er i udbrud. Kaninudstillinger aflyses, og dyrlæger er flere steder i landet løbet tør for den vaccine, der kan sikre ens kanin mod smitte. 

Hvad er VHD?

VHD eller Viral hæmoragisk sygdom, som den hedder eller let omskrevet til dansk smitsom bløder sygdom rammer kun kaniner, og er ekstremt dødelig.

Sygdommen rammer de indre organer. Ved obduktion af kaninerne har de ofte blødninger i blandt andet lunger og nyre, nogle ramte kaniner har blødning fra næse og mund.

Sygdommen kan vise sig på forskellig vis, nogle syge kaniner virker ikke syge, men skriger pludseligt og dør med blod ud af næsen, andre bliver urolige, mister appetitten, får feber og vejrtrækningsproblemer med blødning fra næse og endetarm før de dør. De smittede kaniner dør typisk inden for to døgn, efter at de er smittet.

Hvordan smitter VHD?

Sygdommen rammer kun kaniner og smitter ved direkte kontakt mellem kaniner. Andre dyr, der er i kontakt med syge kaniner, bliver ikke selv syge, men kan overføre sygdommen til raske kaniner.

Rovdyr, der har spist syge kaniner, kan sprede smitten via deres afføring. Insekter – ikke mindst de bidende og stikkende som myg og lopper – kan overføre sygdommen fra syge til raske kaniner.

Nogle mener desuden, at fugle kan overføre smitten og anbefaler derfor, at man undlader at give kaninerne grønt fra haven i smitteområder.

Hvordan kan VHD behandles?

Der findes ingen behandling, hvis kaninen er blevet syg. Du kan derfor kun forebygge.

Sådan kan du forebygge, at din kanin bliver syg:

  • Du kan få din kanin vaccineret hos dyrlægen. Det koster omkring 500 kr. og vaccinen holder omkring et år.
  • Undgå steder, hvor der kommer andre kaniner.
  • Undgå at sætte kaninen på græs eller at fodre med frisk grønt fra haven.
  • Rengør buret grundigt og desinficer buret. Natriumhypochlorit har vist sig at være effektivt til at bekæmpe virus.
  • Bekæmp fluer, myg, lopper og andre insekter i nærheden af kaninen. Insektnet omkring buret, dråber mod utøj og insektgift samt hyppig mugning har en god effekt.

Og så husk at det stadig kun er et fåtal kaniner, der dør af VHD. Tarm- og fordøjelsesproblemer blandt andet som følge af fejlfodring er stadig den hyppigste dødsårsag hos kaniner.

Klaken familie- og hobbydyr

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

Mest læste artikler