Pas på din kanins sarte mave

Problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner, men med den rette kost kan du sikre dig glade og friske kaniner.

Det skal du vide om grønt til kaninen

Temperaturerne er ved at snige sig pænt opad, og græs, blomster, urter og ukrudt skyder frem overalt. Nu kan kaninerne endelig få lidt frisk grønt fra haven. Men snart melder spørgsmålet sig, hvad må de få og hvad skal man holde sig fra?

Det første du skal vide, er at kaniner har et sart mave-tarmsystem, og problemer med fordøjelsen er en af de hyppigste dødsårsager hos kaniner. Derfor skal du være forsigtig med hurtige foderskift og for meget nyt grønt på en gang. Start med lidt og sæt langsomt mængden op over tid. Får kaninen diarre, så tag frisk grønne fra og foder med hø i stedet.

Her er 5 ting, du gerne må fodre din kanin med:

1. Ukrudt til kaniner

Ukrudt er de planter, vi ikke synes er pæne og vil have i vore have, og dækker over mange forskellige planter. Mange af de planter, du luger væk er imidlertid fortrinlig kaninspise, men undlad helst at få rod og jord med ind i buret. Giv gerne kaninen mælkebøtter, vejbred og skvalderkål. De vil elske dig for det.

Læs også: Padderokke – bekæmpelse af havens mest sejlivede plante

2. Frugter, frugttræer og -buske til kaniner

Generelt er frugtgrene super gode til kaniner. Kaninerne får noget at beskæftige sig med, og får slebet tænderne. Samtidig har du et sted at gøre af grenene, når du beskærer træer og buske. Giv dem gerne grene fra hindbær- og brombærbuske, æble- og pæretræer og hazel. Giv kun kaninen frugt i små mængder, da det meste indeholder en del sukker og undlad også sten og kærner, da de kan indeholde giftige stoffer herunder blåsyre.

3. Græsarter til kaniner

Græsser er gode til kaniner, men pas på at give græs, der er slået med græsslåmaskine. Græsset kan være blevet ophedet og fugtigt, når det ligger sammenpresset, kan det gære og skade kaninen.

4. Blomster til kaniner

Nogle blomster kan du trygt give din kanin, andre skal du holde den fra. Giv den kamille, mælkebøtteblomster, rosenblade, hibiscus og morgenfruer, men hold den fra blomster fra løgplanter som hyacinter, vintergækker og påskeliljer.

5. Urter til kaniner

De fleste urter er velegnet til kaniner. Prøv eks. persille, oregano, basilikum, dild. De fleste kaniner vil spise det med velbehag.

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

Mest læste artikler