Sådan giver du kaninen et godt liv, når børnene har mistet interessen for den

En kanin er et dejligt kæledyr for børn, men det sker, at de mister interessen. Her er et par gode råd til, hvordan du alligevel giver kaninen et godt liv. 

Kaniner kan i fangenskab blive 8-10 år gamle, og i den periode er det set, at børnene mister interessen for kaninen. Resultatet er ofte, at den sidder alene i sit bur kun afbrudt af, at den bliver fodret og at der en sjælden gang bliver muget i dens bur. Kender du det? 

Her er et par gode råd til, hvordan du alligevel giver kaninen et godt liv.

Skal kaninen blive hos dig?

Det første spørgsmål, du bør stille dig selv, er, om kaninen overhovedet skal være hos dig. Jeg har hørt mange, der giver udtryk for, at kæledyr ikke er noget, man bare skal anskaffe sig, for så at skille sig af med det, når man bliver træt af det. 

Det kan der være meget rigtigt i, men i situationen er spørgsmålet, om kaninen ikke har mere gavn af at komme ud til nogle, der vil værdsætte den. Alternativet kan let blive en evig dårlig samvittighed, og en kanin, der sidder i sit bur dag ind og dag ud. En kanin, der måske bliver syg uden at nogen opdager det, fordi den ikke er i hænder.

Sådan kommer du af med kaninen

Kontakt den, du har købt kaninen af. En del avlere og andre, der sælger kaniner tilbyder at tage kaniner retur og finde et nyt hjem til den, hvis køberen af den ene eller anden grund ikke kan have kaninen længere.

Du kan også sætte den til salg på Den Blå Avis eller Gul og Gratis. Se evt. under kaniner købes, der er til tider annoncer fra personer, der tager imod kaniner, der er til overs. Du kan også aflevere den til et dyreinternat. Det koster ofte penge, men hellere det end en evig dårlig samvittighed.

Disse planter er giftige for hunde og katte

Hvis kaninen skal blive hos dig

Der er mange ting, du kan gøre for at give din kanin et godt liv, uden at du skal bruge oceaner af tid på den. Man kan læse, at man dagligt skal bruge timer på sin kanin for, at den skal have et godt liv. Den tilgang er jeg ikke enig i. En kanin kan trives fint uden meget kontakt til mennesker. Det er ikke kun kvantiteten, men også kvaliteten, der gør det.

At bruge lang tid på at jage rundt med kaninen i buret for at fange den, giver ikke en god velfærd. Det er kvaliteten, der tæller. Stik kaninen en mælkebøtte, når du går forbi buret, og stryg den over hovedet, når du fodrer den. På den måde lærer kaninen, at kontakt med dig er noget positivt.

Tjek dens sundhed

Det er vigtigt, at du jævnligt tjekker din kanins sundhed. Er den for tyk eller for tynd? Har den sår og skræmmer? Ser den syg ud? Man skulle ikke tro det, men jeg har flere gange modtaget kaniner med store sår eller bylder, som er for tynde eller for tykke, fordi de ikke er blevet tilset tilstrækkeligt ofte. Sørg også for at holde dens kløer korte og at tjekke, at tænderne ikke bliver for lange.

Giv den noget at lave

Hvis du og dine børn ikke har så meget tid til kaninen, så sørg for, at den har noget at lave. Et godt solidt bur og en god solid løbegård, med huler, rør og kasser den kan hoppe rundt i, er et godt udgangspunkt. Giv den også gerne noget at gnave og grave i og sørg for fornyelse.

Selv den største løbegård kan nemlig blive kedelig i længden, når kaninen kender løbegården. Giv den nye ting. Grene, sten, kasser og nyt halm er ting, den kan beskæftige sig med. Byg et bjerg af lecablogge med løbegange i. Den kan let bygges om, så det virker nyt for kaninen. 

Sørg også for variation i kosten. Pluk lidt grønt til den eller giv den de overskydende grøntsager fra aftensmaden. Overgør det ikke, hvis kaninen ikke er vant til frisk grønt. De har sarte maver, så en pludselig stor mængde grønt kan give den problemer med maven. Start hellere ud med lidt, og sæt langsomt mængden op.

Lær at forstå kattens kropssprog

Anskaf en kaninven

Endelig kan du overveje at anskaffe en kaninven til din kanin. Du skal dog være opmærksom på, at det er ikke alle kaniner, der kan enes. Efterår og vinter er den bedste tid på året, at sætte kaniner sammen. Det er uden for parringssæsonen, og derfor er kaninerne ikke så territoriale som i parringssæsonen om foråret og sommeren, hvor de kæmper om de bedste beboelsesområder og redepladser.

Det er dit ansvar, at give kaninen et godt liv

Hvad end du beslutter dig for at beholde kaninen eller at finde et nyt hjem til den, er det dit ansvar at give den et godt liv. Med bare et minimum af omtanke og lidt tid, kan det til gengæld også lade sig gøre. Også selv om du ikke bruger flere timer på den hver dag.

Mest læste artikler