Sådan indretter du buret til din undulat bedst

Som undulatejer skal du være opmærksom på farer, når du indretter buret. Det er nemlig ikke altid det oplagte valg, der er bedst. 

Fugleburets størrelse

Først og fremmest er det vigtigt, at buret er stort nok til, at undulaten kan flyve rundt – målene skal derfor mindst være 100 centimeter langt, 50 centimeter bredt og 50 centimeter højt. Husk at det er vigtigt, at det er aflangt og ikke højest i længden, da fugle ikke flyver lodret, men vandret.

Husk desuden at vaske nye trådbure grundigt af med vand. De kan indeholde tungmetaller, som kan være fatale for undulater.

Indretning af fuglebur

Når buret til din undulat skal indrettes, er der flere ting, du skal tage højde for. Følg denne guide og bliv klogere på det rette bur.

Bundlag

Hvad angår bundlaget i buret, er der mange muligheder såsom: Sand, grus, ovntørret bøge-flis, spåner, hampstrøelse, træpiller, avispapir og sandpapir. Netop bundlaget er et debatteret emne mellem fugleholdere.

Særligt sand blev brugt meget før i tiden, men det har vist sig, at mange fugle spiser sandet, hvilket deres maver ikke kan tåle. I værste tilfælde kan det ophobe sig i undulatens krop og den vil dø. Sandpapir er også et typisk bunddække i buret, men heller ikke denne løsning er ideel. Sandpapiret sliber ikke kun deres klør, men hele foden. Det kan føles som at gå på glaskår for undulaten.

Avispapir er derimod en god løsning, da det er nemt at udskifte. Tryksværten i dag er ikke giftig som førhen. Vær dog opmærksom på, at din undulat ikke må spise avispapiret. I så fald bør du udskifte bundlaget med eksempelvis ovntørret bøge-flis.

Siddepinde

Ofte følger der siddepinde af plastik eller rundstokkepinde med i burene, men disse er ikke velegnede for din undulat. Det første du bør gøre, er derfor at tage disse ud af buret. Ligeledes bør du ikke købe sandrørspinde til din undulat, selv om det kan lyde smart, at sandpapiret sliber klørene. Ligesom sandpapir sliber sandrørspindene hul i fuglenes fødder, hvilket kan give dem bylder og sår.

Du bør i stedet for gå en tur i haven eller skoven og tage grene fra træsorterne: Bøg, ahorn, hassel, elm, birk, eg, gran, fyrre, æble- eller pæretræer. Ikke nok med at dette er den gratis løsning, så vil din undulat også elske at sidde og nippe i de grønne blade på grenen. Desuden er naturgrene spækket med mineraler, som er gode for undulaten.

Sæt gerne natur-siddepinde op i forskellige størrelser. Husk at det er vigtigt, at grenen er så tyk, at undulaten ikke kan nå rundt om.

Foderbeholdere og drikkebeholdere

Placeringen af foder- og vandbeholderen kræver også overvejelse. Sørg for at hverken foder- eller drikkebeholderen placeres under siddepindene, da der vil være risiko for, at undulaten vil klatte ned i beholderne. Dette kan gøre din undulat syg.

Til undulater anbefales en lille drikkeflaske, som også anvendes til gnavere.

Legetøj

Det er altid en god ide at stimulere din undulat med legetøj. Men du bør sikre dig, at legetøjet ikke indeholder giftige stoffer såsom tungmetaller. Det anbefales derfor at indrette med klatretorv af reb, træ-gynger eller lignende, som kan underholde din undulat.

Husk at der altid skal være samme antal af hvert legetøj til antallet af fugle, da der ellers kan opstå slåskampe.

Fuglebad

Undulater kan godt lide at bade, så glæd din undulat med et lille fuglebad. Sæt en skål med vand og lidt grønt i for at friste.

Mest læste artikler