Sådan hjælper du din udendørs kanin gennem vinterkulden

Er du usikker på, om udekaninen klarer frosten, og hvad du kan gøre for at hjælpe den gennem vinteren? Så er der hjælp at hente. Få her 5 gode råd. 

Maria Gullestrup

Maria Gullestrup er skribent på idenyt.dk. Hun har en master i dyrevelfærd fra Århus Universitet med speciale i kaniners adfærd, og giver her gode råd om kaniner.

Hun avler kaniner i racerne Hermelin, Dværgvædder, Lille Rex og Løvehoveder og er en af landets bedste inden for avl af Lille Rex. Hun har omkring 100 kaniner i stalden og sælger kaniner til kæl, avl og udstilling. Man er velkommen til at komme forbi og se kaninerne og høre om deres pasning efter aftale.

Maria er sammen med sin mand indehaver af Klaken familie- og hobbydyr, der sælger foder og tilbehør til kæledyr med udgangspunkt i dyrenes behov og velfærd.

5 gode råd til at hjælpe kaniner gennem vinterkulden

Generelt har de fleste kaniner ikke problemer med at være ude i frostvejr. Selv 2 cifrede frostgrader klarer de fleste kaniner, der er vant til at være ude, fint. Faktisk tåler kaniner bedre kulde end varme. Men der er et par ting, du skal være opmærksom på for at hjælpe din udekanin gennem vinteren.

1. Pas på syge kaniner

Syge kaniner med et svækket immunforsvar kan have svært ved at holde varmen, når det er koldt og risikerer at bukke under i kulden. Tjek derefter om din kanin er rask. Den må ikke være for tynd, skal have en pæn og ren pels, den må ikke have dårlig mave, og den må ikke være forkølet.

Hvis du er i tvivl, kan det være en god ide at give kaninen et sundhedstjek hos dyrlægen inden frosten sætter ind.

2. Pas på unger

Kaninunger fødes blinde og nøgne. De første dage af deres liv holder de varmen i den rede, deres moder har foret med halm og pels og ved varmen fra deres søskende.

Unger, der kommer uden for reden, inden de har fået pels, dør lynhurtigt af kulde. De kan ofte ikke selv finde tilbage til reden, og deres moder hjælper dem ikke. Så har du nyfødte unger, så hold øje med, at de ligger lunt og godt i reden. Selv når det er plusgrader kan unger dø af kulde, hvis de kommer uden for reden.

3. Sørg for at kaninens bur står i læ

Sørg for at kaninens bur står i læ, så den ikke får træk og regn eller sne. Der bør være et rum eller en del af buret, der er lukket af og beskyttet mod vejret.

4. Strø buret godt

Sørg for at strøg buret godt med halm. Stil gerne en kasse med halm ind i buret, som kaninen kan søge ly i. Gør ofte rent i toilethjørnet eller strøg det over med halm. Urin kan fryse til is.

5. Giv en udendørs kanin mere mad og frostfrit vand

Kaniner, der skal holde varmen i koldt vejr, skal bruge mere energi end normalt. Derfor skal en udendørs kanin have mere mad, når det er koldt. Den må også gerne få noget, der feder lidt mere end normalt.

Vær opmærksom på, at vandet i drikkeflasker meget let fryser til is, så kaninen ikke får noget vand. Skift drikkeflasken ud med en skål i frostvejr. Skålen skal være tung eller sidde fast på buret. En plastskål fra køkkenet duer ikke, fordi kaninen smider rundt med den. Fryser vandet til is, så bank isen ud af skålen og giv den nyt vand.

Mest læste artikler