Sådan stimulerer du let kaninens sanser med foder

Det er ikke kun fordi den er glad for det, at du bør give din kanin mælkebøtter, græs og urter. Du stimulerer faktisk også kæledyrets sanser ved at variere kosten. Se mere her. 

Kigger man ind i kaninburet er det typisk hø og foderpiller, der ligger i madskålen. Men der faktisk en rigtig god grund til at give din kanin lidt grønne godter fra haven og køkkenet. Når du varierer kosten, stimulerer du nemlig det lille dyrs sanser.

Se, hvordan du giver din kanin det rette foder her. 

Ikke kun hø og piller

Kaniner skal have et godt grundfoder med de vitaminer og mineraler, de har brug for. Her er gode kaninpiller med de rette vitaminer og mineraler en god start. Kaninerne bør også have fri adgang til frisk hø, der hjælper med at holde maven i orden og at slide tænderne. Med dette foder kan kaninen overleve, men det bliver lidt kedeligt i længden.

Giv dem frisk grønt

Frisk grønt er altid godt at give kaninerne og noget, de som regel sætter pris på, men pas på med pludseligt at give dem store mængder af frisk grønt, hvis de ikke er vant til det. De kan få diarre af det. Start langsomt ud og sæt gradvis mængden op.

Gør det til en vane at stikke en mælkebøtte eller en anden godbid ind til kaninen, når du går forbi buret eller dens base. På den måde får du også en tam kanin, der gerne kommer hen til dig, når du nærmer dig den.

Det er særligt græsser, urter og grønne planter, der er naturlig kost for kaniner og i mindre grad frugt og grøntsager. 

Giv dem tørrede urter og grønt

Tørrede urter og grønt kan være et godt alternativ til friske, ikke mindst i vintermånederne, når der er mindre grønt i haven. Tør evt. noget selv. De tørrede urter kan du blande i pillerne, så de smager, lugter forskelligt og giver forskellige konsistens.

Du kan også give det i en skål for sig eller blande det i strøelsen, så de skal bruge tid på at finde godbidderne i strøelsen. Tørrede urter og grønt er bedre end friske urter og grønt at blande i strøelsen, fordi de ikke rådner så let som friske. Du lære kaninen tricks og give den en godbid som belønning. 

Gode planter og urter at give kaninerne

Eksempler på gode planter og urter at give kaninerne: Mælkebøtter, løvfod, cikorier, vejbred, skvalderkål. Kløver, græs, persille, oregano, morgenfruer, grangrene, æble-, pære-, hassel- og hindbærgrene. Du kan også give dem rosenblade, hibiscusblade, solsikkeblade, lavendel, katost og kornblomster.

Det er bare at komme i gang og finde kaninen favorit. Kaniner har nemlig hver deres præferencer. Det den ene elsker, synes den anden er aldeles uegnet som kaninføde.

Mest læste artikler