Skal du anskaffe dig en eller flere kaniner?

Er det bedst for kaniner at bo med artsfæller, eller skal de hellere gå alene? Se med her, hvor eksperten guider dig til, hvad du bør tænke over, før du anskaffer dig en eller flere kaniner. 

Har man truffet beslutningen om at ville anskaffe sig en kanin, opstår spørgsmålet ofte, om man skal have en eller flere sammen. Søger man på nettet, er der ikke meget hjælp at hente, for på dette område er meningerne meget delte.

Man kan således både læse, at det er dyrplageri at holde kaniner sammen og at lade dem gå alene. Hvad skal man så mene og tro? Det er som en anden Facebookopdatering om civilstand ”kompliceret”.

De kan have godt at være sammen med en artsfælle

Nyere forskning viser, at kaniner har rigtigt godt af at være sammen med andre kaniner, hvis de kan enes. De tilbringer op til 20 procent af deres tid i umiddelbar nærhed af hinanden. De slikker og nusser hinanden, de ligger op ad hinanden, og de hjælper hinanden med at holde øje med ting, der kan være farlige.

Men ikke, hvis de kommer op at slås

Hvis de ikke kan enes, er det en ganske dårlig ide at holde flere kaniner sammen. Kaniner, der ikke kan enes, kan bide og skade hinanden alvorligt, og de kan stresse hinanden ved hele tiden at jagte rundt efter hinanden. 

Hold øje med dyrene

Det er derfor vigtigt, altid at være opmærksom på, om der kan opstå konflikter mellem kaninerne og at skille dem ad, hvis de ikke kan egnes. Tegn på at de ikke egnes:

  • De slås, og den ene eller begge har sår og skader.

  • Der ligger pelstotter rundt omkring i buret.

  • Halmen er spredt rundt til siderne i buret, fordi de løber rundt efter hinanden.

  • Den ene forsøger hele tiden at hoppe op på den anden.

  • Den ene eller begge kaniner knurrer, når du stikker hånden ind i buret til dem.

Du ved først om de kan egnes, når de er kønsmodne

Ofte kan kaniner gå sammen uden problemer, når de er unger og unge, men når de bliver kønsmodne, begynder de at slås. Det kan derfor være en god ide at købe to kønsmodne kaniner, der er vant til at gå sammen.

Dette øger chancen for at de kan egnes:

  • At give dem plads, så de kan komme væk fra hinanden.

  • At give dem kasser, rør og andet, der gør, at de kan komme ud af syne for hinanden.

  • At lade dem mødes på neutralt område første gang, de sættes sammen.

  • At neutraliser begge kaniner.     

Hvem er bedst at sætte sammen? 

Der er individuelle forskel på kaniner, derfor kan det være svært vide på forhånden, om de kan egnes. To hankaniner, der ikke er neutraliseret, vil som udgangspunkt ikke kunne gå sammen. Hanner, der er neutraliseret, vil have lettest ved at gå sammen med andre neutraliserede hanner eller hunner.

To hunner, der ikke er neutraliseret, vil nogle gange kunne gå sammen andre gange ikke. Der kan specielt opstå konflikter om foråret, når det er naturligt for dem at få unger, og de derfor gerne vil have et område for sig selv. To neutraliserede hunkaniner, har lettere ved at gå sammen end to, der ikke er.

Mest læste artikler