Sundhedstjek din kanin inden det bliver koldt

En rask kanin, har ikke noget problem med at klare kulden vinteren igennem, men en syg kanin bukker let under for kulde. Derfor er det en god ide at tjekke kaninens helbred inden temperaturen falder.

Er kaninen aktiv?

En sund og rask kanin skal være aktiv og nysgerrig. En kanin, der trykker sig i et hjørne kan være en syg kanin.

Spiser kaninen?

En rask kanin skal have en god appetit. Kaniner, der ikke spiser, er næsten altid syge og bør tjekkes hos en dyrlæge.

Er kaninen pæn og ren?

Kaniner er renlige dyr, der gerne skal have en pæn og ren pels. Snusket pels, kan være tegn på en syg kanin. Skæl i pelse, hvidt pus eller ”kaffegrums” i ørerne er typisk tegn på mider.

Afføring, der klumper sig fast i bagenden på kaninen er tegn på dårlig mave, og snot omkring næsen eller klistret pels på indersiden af kaninens forpoter kan være tegn på forkølelse.

Forkølelse skal tages alvorligt hos kaniner, de kommer sig ikke så let som mennesker over en forkølelse, så få den forkølede kanin tjekket hos dyrlægen.

Er kaninen tynd?

En tynd kanin er ofte en syg kanin. Mærk efter om ribbenene er tydelige og særligt om ryggen er skarp, dvs. om rygraden tydelig mærkes, når du stryger hånden ned af ryggen på kaninen. Er det tilfældet så få den tjekket hos dyrlægen.

Har kaninen skæve tænder?

Kaniners tænder vokser livet igennem. Tjek om tænderne har vokset sig for lange eller skæve.

Skæve tænder kan vokse sig op i ganen på kaninen, forhindre kaninen i at spise og være ganske smertefuldt. Hold forsigtigt kaninens løber til side, så du kan se, om tænderne ser pæne ud.

De øverste skal være længere fremme end de underste. Du kan ikke selv tjekke, om kaninens bagerste tænder er for lange, men hvis kaninen har svært ved at spise eller den er fugtig på hagen kan det være tilfældet. 

Klaken familie- og hobbydyr

Følg med på Marias blog, og læs en masse om blandt andet kaniner, marsvin og fugle.

Mest læste artikler