Kort Nyt

torsdag 1. juni kl. 09.43

Populær belysning forbydes

Har du lysstofrør derhjemme – i køkkenet, kælderen eller måske garagen? Så er der vigtigt nyt for dig.

Den 23. august forbydes importen af de mest almindelige lysstofrør (kendt som T5 og T8-rør) i hele EU. Det sker for at mindske udbredelsen af kviksølv.

De populære lysstofrør hænger i et stort antal på danske arbejdspladser, skoler og institutioner, men også i mange private hjem.

Lysstofrørene indeholder kviksølv, som er en af de farligste miljøgifte, der findes. EU vurderer selv, at ændringen af reglerne vil spare miljø og sundhed for mindst tre tons kviksølv frem mod 2035.

Du behøver ikke at skrotte dine lysstofrør derhjemme, men du kan få svært ved at købe nye, når de gamle går i stykker. Du kan i stedet vælge LED-lysrør, der er fri for kviksølv, holder længere og bruger mindre strøm.

Du kan dog få brug for nye armaturer også. Af sikkerhedsgrunde må du nemlig ikke sætte LED-lysrør i armaturer, der er lavet til lysstofrør.

JN

Foto: Getty Images

26. maj
fredag 26. maj kl. 13.50

Koldere vasketemperaturer er et hit

Flere danskere har ændret deres vaskevaner de seneste to år, viser en ny, stor rapport fra Electrolux. Et stigende antal danskere vasker i dag tøj ved 30 grader fremfor de traditionelle 40 eller 60 grader, sammenlignet med data fra 2020.

Andelen af danskere, der vasker ved 30 grader, er steget fra 26 pct. til 33 pct. En stigning, der svarer til, at knap 400.000 flere danskere har valgt at skrue vasketemperaturen ned til 30 grader.

I Europa er antallet af husholdninger, der primært vasker ved 30 grader eller lavere, steget fra 35 pct. til 44 pct. siden 2020. Det svarer til at 35 millioner europæiske husstande oftest vasker ved 30 grader eller under, hvilket årligt reducerer CO2-udledningen med knap én million tons.

JN

25. maj
torsdag 25. maj kl. 13.34

Grimme grøntsager går som varmt brød

Grimme grøntsager storsælger i de danske supermarkeder, skriver Nordic Greens i en pressemeddelelse. I 2022 har danskerne således købet hele 500.000 poser med skæve, krumme og frasorterede madspildsagurker.

Foto: Nordic Greens

Grøntsagsproducenten Nordic Greens har siden 2018 samarbejdet med foreningen Stop Spild Af Mad og flere detailkæder som REMA 1000, Coop og Salling Group om at redde “grimme” grøntsager fra madspildsdøden. Altså fx. frasorterede, ukurante tomater og skæve agurker.

JN