4 tips til at blive den perfekte toastmaster

Få en vellykket fest med disse enkle huskeregler for ham eller hende, der skal styre slagets gang. Her handler det om at være toastmaster til et bryllup, men de samme principper kan sagtens overføres til fx konfirmationen eller den runde fødselsdag.

Toastmaster slår med gaffel på champagneglas

Brief til toastmasteren:

Jeres toastmaster har sikkert allerede gjort sig en masse tanker om, hvordan hun eller han vil passe sit hverv som en central figur til jeres bryllup.

Hvis I ønsker jer en anden end den traditionelle talerækkefølge, er det nu, I skal sige til. Der er fx en del brude, som ikke har lyst til at vente så længe med at holde deres tale, som traditionen foreskriver. Måske I begge synes, at rækkefølgen er ude af trit med tiden? Eller måske I netop holder af at holde på traditionerne på jeres bryllupsdag?

Den traditionelle talerækkefølge ved et bryllup:

1. Brudeparret byder velkommen og præsenterer toastmasteren.

2. Toastmasteren taler kort og opridser de praktiske detaljer.

3. Brudens far taler.

4. Brudgommen taler.

5. Forloveren taler.

6. Brudgommens far taler.

7. Bruden taler.

8. Øvrige familiemedlemmer taler.

9. Venner taler.

4 tips til toastmasterens samarbejde på dagen:

1. Kommunikér med køkkenet

Det er en god idé, at toastmasteren taler med køkkenet om, hvordan kommunikationen på aftenen skal foregå.

Der vil typisk være en tjener eller en fra serveringspersonalet, som toastmasteren skal tale med ved ankomsten og løbende kommunikere med i løbet af aftenen. På den måde står køkkenet ikke pludselig klar med varm mad, som ikke kan serveres, fordi der er en tale i gang.

2. Hold kontakt med fotografen

Har I hyret en fotograf eller videograf til at tage billeder eller video under middagen, er det også vigtigt, at toastmasteren er i kontakt med ham eller hende i løbet af aftenen.

En videograf skal nå at placere sig rigtigt, inden de, der skal tale, rejser sig, så hele talen og hvert et ord kommer med på videoen. Det har rutinerede fotografer og videografer ofte styr på, men hvis I har hyret en, der er “grøn”, til opgaven, skal toastmasteren være særligt opmærksom.

3. Tag højde for rygepauser

Det kan være en udfordring for enhver toastmaster at få rygerne til at blive indenfor mellem retterne for at høre talerne. Aftal, hvordan I gerne vil have, at eventuelle rygepauser bliver afviklet.

4. Hold styr på tiden

Toastmasteren skal vide, hvor og hvordan I vil danse brudevals, for det er hans eller hendes opgave at få gæsterne på plads til tiden.

Ved de fleste bryllupper lykkes det med benhård disciplin at afvikle alle taler og indslag før midnat. Når først brudevalsen er danset, er det de færreste, der har energi til at sætte sig tilbage til bordene og lytte til flere taler.

Hvis I har mange gæster og en mistanke om, at der kommer rigtig mange taler eller underholdende indslag, kan det være en god idé at begynde på dem allerede under receptionen. Måske kan I selv – eller en af jeres forældre – holde tale, lige før I skærer bryllupskagen ud?

Teksten er et uddrag af ‘Bryllupsbogen – sådan planlægger I jeres store dag’, der er skrevet af Pernille Redder for Gyldendal.

Mest læste artikler