4 tricks der gør det meget nemmere at have en spand med madaffald

Undgå bananfluer, lugt og bioposer, der går i opløsning, med disse tricks.

biospand og biopose

Danskerne har allerede oparbejdet en vis erfaring i at sortere skrald og ved efterhånden godt, hvor metal og plast skal hen. Noget værre står det til med spanden med madaffald, som mange har et anstrengt forhold til. Den lugter, og bioposerne opløses, hvilket får nogle til at vælge den fra.

Det behøver du dog ikke. Der findes nemlig en række enkle tricks, der kan gøre livet med en biospand meget nemmere.

4 tricks til biospanden

1: Undgå opløste bioposer

Problemet med nedbrydelige affaldsposer er, at de er, ja, nedbrydelige. De fleste har derfor oplevet, at der er gået hul på posen med madaffald, og at en ildelugtende væske er sivet ud i bunden af biospanden. 

Det er heldigvis meget nemt at slippe for en våd og stinkende oplevelse. Det eneste du skal gøre er at lægge et par stykker køkkenrulle nederst i den nedbrydelige affaldspose og eventuelt også nederst i selve spanden. Det suger væsken op. På varme sommerdage kan du med fordel også bruge to poser i stedet for bare én.

2: Fjern fiskelugten med lime

Lige så godt som kogt torsk, laksebøffer og røget sild smager, lige så dårligt lugter resterne. 

Her kommer limefrugten dig til redning. Har du smidt skind, ben og rester i madskraldespanden, kan du presse lidt limesaft ned i toppen. Det fjerner den dårlige lugt hurtigere, end du kan lune en spand fiskefrikadeller.

3: Lav en fælde

Bananfluer tiltrækkes desværre af biospanden. Du kan imidlertid fange dem med en enkel fælde. 

Hæld eddike (eller rødvin) i en skål og dæk den til med plastfolie. Lav derefter et par huller i folien, der gør det muligt for bananfluerne at dykke ned til væsken, men umuligt at komme op igen.

4: Gør rent med en opvasketab

Hvis selve biospanden lugter, kan du fjerne stanken med en opvasketab. Put den ned i den tomme beholder, fyld den med vand, og vent på, at den opløser sig selv. Lad vandet stå i 30 minutter, og hæld derefter ud. 

OBS! Hæld ikke væsken i blomsterbedet, da det kan forurene grundvandet.

Mest læste artikler