Bæredygtig med idenyt: De bedste tips til at købe genbrug og skabe cirkulær økonomi

Få indretningsekspert og genbrugshaj Mette Helena Rasmussens bedste tips til at gå på loppejagt og skåne både din pengepung og klimaet.

Vi har her på redaktionen en lille bæredygtigheds-battle mellem vores studentermedhjælper Aviaya Lindestrøm og vores praktikant Amina Yasin.

De har begge kastet sig ind i vores nye, store projekt ‘Bæredygtig hverdag’, hvor vi i teamet bag idenyt har sat os for i en måned at leve mere bæredygtigt i vores egen hverdag.

Deres opgave i denne måned er at købe så lidt som muligt – ud over føde- og andre dagligvarer, naturligvis.

Og aftalen er, at hvis de alligevel bliver nødt til at købe nye ting, så køber de dem brugt, så de styrker den cirkulære økonomi.

Det er nemlig ikke kun godt for din pengepung at købe genbrug – det er også godt for klimaet.

En meget stor del af vores CO2-aftryk kommer fra produktion af tøj, elektronik og andre store ting.

En dansker udleder i gennemsnit 17 ton CO2 hvert år – det viser en undersøgelse fra Den Grønne Tænketank CONCITO.

At lade helt være med at købe nyt kræver mere disciplin end egentlig rådgivning, så vi har sat Aviaya og Amina til at holde godt øje med hinanden.

Og så har vi fået influenceren og TV-værten Mette Helena Rasmussen til at give dem 7 gode råd til at købe genbrug (se dem nederst i artiklen).

Hvad ser I som de største udfordringer for jer her i vores bæredygtighedsmåned?

– Hvis man skal til nogle arrangementer, så har man lyst til at købe en blomst eller andet med som en værtindegave. Det tænker jeg bliver det sværeste – at finde et andet alternativ til en værtindegave, mener Aviaya og tilføjer:

– Jeg var overrasket over Mette Helenas 4. tip. Det er ikke noget jeg har tænkt over før.

For Amina bliver udfordringen i det hele taget at gå i genbrugsbutikker.

– Det er ikke noget, jeg normalt gør, men det vil jeg prøve at gøre meget mere nu, siger hun.

Hvem mon klarer sig bedst? Se Mette Helenas 7 gode til til at købe genbrug under billedet.

Man kan finde masser af lækkert og ofte næsten ubrugt vintage-tøj i genbrugsforretninger. Her finder du måske din nye yndlingsjakke? Foto: Getty Images.

7 gode tips til at købe genbrug

Indretningsekspert og TV-dommer i ‘Nybyggerne’ Mette Helena Rasmussen er vild med genbrug og cirkulær økonomi – både når det gælder materialer til hendes sommerhusprojekt, og når hun skal finde møbler, tøj og gaver.

Her får du hendes syv bedste genbrugstips.

1. Køb kun ved behov

– Mit bedste tip er at lade være med at gå ud og shoppe, hvis du ikke mangler noget. Hvis du står og skal bruge noget, fx et telt, en sovepose eller et par gummistøvler, kan du altid finde det brugt.

2. Vær systematisk

– Når du går på loppemarkeder og -supermarkeder som fx Kirppu (der findes over det meste af landet, red.), så kig kun til den ene side, når du går ned gennem gangene. Når du kommer ned for enden, drejer du rundt og kigger kun til den anden side hele vejen tilbage. Så går du ikke glip af noget.

3. Find mærkevaren på nettet

– Søger du efter noget helt specifikt, fx en bestemt designerlampe, så kig på dba.dk. Her kan man næsten altid finde det, man søger, og jeg synes jo ikke, tingene er blevet dårligere af, hvis de har fået en lille ridse eller andre brugsspor, som man bare ville have ærgret sig over selv at have lavet, mens tingen var ny.

4. Slå til sidst på dagen

– Ingen loppemarkeder er bedre end andre, men der findes et særligt trick til loppemarkeder, der bare varer en enkelt dag og er arrangeret af fx spejdere eller andre foreninger, hvor pengene går til et godt formål. Her er det pissefedt at komme tidligt om morgenen og finde det bedste – men det er også godt at komme sidst på dagen, hvor man kan gøre en god handel, fordi de ikke gider køre tingene væk bagefter.

5. Giv genbrugsgaver

– Når vi har julefrokost i min virksomhed, er reglen, at gaverne i pakkelegen enten er genbrug eller noget, man selv har lavet. Det gør det kun 10.000 gange bedre og federe, end hvis man bare købet et eller andet billigt masseproduceret. Gaver handler om omtanke og at gøre nogen glade, og hvis nu man kender en, der samler på vildt noget gammelt kongeligt porcelæn, er det da bedre at finde og give sådan noget end at gå i Illums Bolighus og købe den nyeste Kählervase. Man kan også give et gavekort til en genbrugsbutik.

6. Tænk i tøj

– Der er meget næsten ubrugt tøj i genbrugsbutikkerne og på fx Etsy, Trendsales og eBay – lige fra sportstøj til de vildeste vintagemærker. Jeg har selv en del vintagetøj fra tøjmærket Escada, som jeg har fundet ud af bare passer perfekt til mig.

7. Lav lokale byttecentraler

– I vores gård har vi en reol med gratis ting, og jeg tager også tit forbi den lokale nærgenbrugsstation. Her kan man bare tage det, man skal bruge, helt gratis. Man kan også bruge Facebook-grupper. Hvis jeg fx siger i min sommerhus-gruppe, at jeg mangler noget isolering, er der altid nogen, der har noget liggende, man bare kan køre rundt og hente. Jo mere specifikt man siger, hvad man har brug for, jo nemmere er det – det gælder også alt andet i livet.

Læs mere om, hvordan vi på idenyt bliver bæredygtige:

Mest læste artikler