Bæredygtig med idenyt: De bedste tips til rengøringen

Redaktør Malin Løchen har haft besøg af ekspert i bæredygtig rengøring, Michael René. Det blev et møde, som allerede har fået stor indflydelse på hendes rengøringsvaner. 

bæredygtig rengøring

Jeg elsker at bo rent, men tænker sjældent over, hvad jeg bruger af rengøringsmidler. Så længe det dufter godt og gør mit hjem og tøj helt rent, er jeg glad.

Men hvor bæredygtige er de produkter, jeg vælger, egentlig? Og er der noget, jeg kan gøre anderledes?

Det har rengøringsekspert og TV-vært Michael René hjulpet mig med i projektet “Bæredygtig hverdag”, hvor holdet bag idenyt lever bæredygtigt i en hel måned.

Bæredygtig rengøring

Til daglig er jeg redaktør på Vi i Villa, der er idenyts norske søstermagasin.

Michael René er rengøringsekspert og har arbejdet med bæredygtig rengøring i en årrække. Han har blandt andet udgivet bogen “Det sunde, rene hjem”, der netop går i dybden med bæredygtig rengøring. 

Da han kommer på besøg og ser min samling af rengøringsmidler, er han hurtig til at rose mine valg, eftersom mange er af den bæredygtige slags:

rengøringsmidler
Rengøringsmidlerne i mit hjem. Foto: Malin Løchen

– Jeg er rigtig glad for at se, at der er miljømærker på mange af midlerne. Det synes jeg, alle bør kigge efter for deres egen sundheds skyld, men også for vores miljø.

Men han ser også hurtigt nogle midler, som ikke behøver at være der:

– Man behøver ikke skyllemiddel. Man kan godt klare sig uden, påpeger han og fortæller, at jeg i stedet kan putte en mild eddikesyre eller en mild citronsyre i skuffen. Ligesom skyllemiddel hjælper de to syrer nemlig til at vaske sæben ud af mit tøj.

Herunder kan du se, hvad Michael René giver af gode råd.

Bedre end andre alternativer

Til mit vasketøj bruger jeg også nogle gange en pletfjernerspray fra mærket Vanish Oxi Action. Det støtter Michael op om:

– Det er et bedre valg end andre produkter i markedet. Det er også markeret med den europæiske miljøblomst, siger han og fortæller, at man helst skal undgå produkter, der indeholder blegemidler som klor.

Resten af mine rengøringsmidler bliver godkendt af Michael, da de er miljømærket, svanemærket og i nogle tilfælde også veganske.

Dosering af midler

Efter at have kigget på mine rengøringsmidler, spørger Michael, om jeg doserer midlerne efter brugsanvisningen. Det må jeg indrømme, at jeg ikke gør.

– Der står på alle midler, hvor meget man skal dosere, og hvor meget man skal bruge. Der er mange, der har en tendens til at overdosere og komme for meget sæbe i, siger Michael.

Han anbefaler også, at jeg sætter tøjet i blød og lader tiden arbejde for mig. Så kan jeg nemlig bruge mindre sæbe og kemi.

Bomuldsklude og fibersvampe

Til sidst kigger Michael René på min samling af karklude og skuresvampe samt vaskespand og moppe.

Vaskespanden og gulvmoppen bliver straks godkendt af Michael, men engangskarkludene og de billige skuresvampe er han ikke glad for.

– Der findes nogle varianter af karklude og skuresvampe, der er mere miljørigtige. For eksempel kan man købe bomuldsklude, som man kan vaske ved 60 grader. Skuresvampene kan man få som fibersvampe. Der skal dog siges, at hvis man bruger fibersvampe af naturmateriale, skal man bruge lidt mere knofedt, men i kombination med, at man sætter ting i blød, kan man komme omkring det, og få det rent, men man skal bruge lidt flere kræfter.

Udfordring:

I den næste måneds tid vil jeg gøre rent efter Michaels anvisninger. Det bliver både spændende og udfordrende på nogle punkter. Jeg elsker for eksempel duften fra de rengøringsmidler med parfume i. Jeg er også spændt på, hvad det vil give at dosere efter anvisning, og hvordan det bliver at udskifte karklude og skuresvampe med mere miljøvenlige varianter.

Fortsættelse følger!

Læs mere om, hvordan vi på idenyt bliver bæredygtige:

Mest læste artikler