Bæredygtig med idenyt: Den værste måned at gøre det

I en hel måned stod der kun økologiske og lokale fødevarer på indkøbssedlen hjemme hos Michael. Det gav især udfordringer på et punkt.

I en hel måned har holdet bag idenyt deltaget i projektet ‘Bæredygtig hverdag’, og nu er det tid til at høre, hvordan det gik. Måtte forsøgspersonerne kaste håndklædet i ringen efter et par dage? Eller lykkedes det dem at gøre de bæredygtige vaner til en naturlig del af hverdagen?

Michael Nielsen er salgsansvarlig på idenyt, og han skulle med hjælp fra fødevareekspert og TV-dommer Michael René kun købe økologisk og lokalt i en hel måned.

Vores Michael og ekspert-Michael ved projektets start.

Vi bad Michael om at dele sine erfaringer med os andre:

Hvordan har det været at deltage i idenyts bæredygtighedsmåned?

– Det var egentlig meget sjovt at tvinge sig selv til at købe økologisk i en hel måned. Men det var også dyrt.

Nåede du dit mål?

– Det gjorde vi helt sikkert. Når det har været muligt, har vi stort set købt alt økologisk. Vi handler mest i SuperBrugsen, hvor man kan få rigtig mange økologiske varer. Jeg tror, vi kom op på otte ud af ti varer.

Hvad med prisen?

– Det var dyrt – især økologisk kød. Det grønne var ikke så meget dyrere. Vi har også en PrimeKonto i SuperBrugsen, som gør, at vi får rabat på økologi og Änglamark.

– Mit bud er, at vi har brugt omkring 500 kroner mere per måned på madbudgettet for to voksne og to hjemmeboende unge mennesker.

Hvad har været den største udfordring?

– Den største udfordring var at finde lokale fødevarer. Det måtte vi ændre til danske fødevarer.

– Det var nemt nok at finde danske grøntsager, men når det kom til kød, var der flere begrænsninger, og vi brugte meget tid på det, når vi var ude og handle. Udvalget var ikke særlig stort på dansk kød, og så blev det også nogle gange dyrt, fordi der kun var én slags hakket oksekød, vi måtte købe.

– Vi var også i en måned, hvor der var godt smæk på inflationen, og priserne steg. Måske er det også derfor, vi følte, det blev ret meget dyrere.

– Det var heller ikke altid, at de økologiske grøntsager var lige så pæne. En dag stod jeg for eksempel og kiggede på rødløg, hvor der hang et par bananfluer over nettet. Der fravalgte jeg de økologiske rødløg, fordi jeg ikke gad give 5 kroner mere for et dårligere produkt.

Hvilke bæredygtige vaner kommer du til at tage med dig i fremtiden?

– Helt klart at kigge efter danske grøntsager. Det giver mening, for det er i bund og grund fuldstændig åndssvagt at købe hollandske tomater eller æbler fra Uruguay, når vi har æbler og tomater herhjemme.

Ekspertens kommentar:

Fødevareekspert Michael René var rådgiver for Michaels familie og opsummerer her, hvordan du kan lære af deres erfaringer.

Mest læste artikler