Bæredygtig med idenyt: “Der er gået helt sport i at følge med i elpriserne”

idenyts Susanne Lyngsø har sammen med sin familie sat sig for at spare på el og varme, og særligt én ting har gjort det muligt for dem at nedsætte deres energiforbrug med 400 kWh om måneden. Lær af familiens erfaringer her.

Tøj på tøjsnor udendørs

Susannes familie var faktisk allerede tyvstartet, et godt stykke tid før de fik energirådgiver Line Nørmark på besøg.

Som en del af idenyts projekt ‘Bæredygtig hverdag’ havde de meldt sig til at forsøge at spare på strømmen og varmen i hele september. Hjemmets helt store strømsluger havde de dog allerede taget livtag med tidligere på året, da elpriserne var begyndt at flytte foruroligende på sig.

Men Line Nørmark, der er rådgiver på vegne af Energistyrelsens hjemmeside Sparenergi.dk, havde endnu en håndfuld gode råd med i baglommen, og alt i alt er det lykkedes familien at nedsætte deres strømforbrug til under det halve af, hvad de brugte i september 2021.

Vi bad Susanne – der bærer efternavnet Lyngsø og arbejder i idenyts salgsafdeling – om at dele sine erfaringer med os andre:

Hvordan har det været at deltage i idenyts bæredygtighedsmåned?

– Det har været spændende at få indblik i nye steder, hvor man kan spare. Jeg har som mange andre downloaded en app, hvor jeg kan følge med i elpriserne, og så har jeg kun vasket tøj og sat opvaskemaskinen i gang, når priserne var lave. Vi bruger heller ikke tørretumbleren så meget længere, men hænger størstedelen af tøjet til tørre udenfor. Og med hensyn til at spare på varmen, så har vi fået indstillet alle vores radiatorer rigtigt. 

Nåede I jeres mål?

– Ja, især fordi vi allerede i slutningen af januar i år lukkede ned for vores spa – og den har været lukket ned siden. Det sparer os for 400 kWh om måneden, da den før i tiden kørte uafbrudt. Det er jo en luksusydelse, vi har købt på et tidspunkt, hvor elpriserne ikke var så høje, og vi ikke tænkte så meget over vores forbrug. 

Susannes app viser et tydeligt fald i elforbruget i februar, efter at familien lukkede ned for deres spa. Det er lykkedes familien at holde forbruget på under det halve af sidste år, selv i en september med mange fødselsdage og sammenkomster.

Var der noget, I ikke nåede?

– Vi har én ting tilbage på to do-listen, til når vi næste gang skal i byggemarkedet, og det er at få købt nogle rørskåle til at isolere vores varmerør. Jeg har aldrig før tænkt på, at når rørene med henholdsvis det kolde og det varme vand sidder lige op ad hinanden, så påvirker de temperaturen i det andet rør, og rørskåle er jo en billig måde at gå ind og efterisolere, hvor man kan.

Hvad har været den største udfordring?

– Både min mand og vores to børn har haft fødselsdag i september, så vi har holdt i alt otte fødselsdage med venner og familie, nogle af dem med overnatning. Så der bruger man jo mere strøm til lys, til at have ovnen tændt, til at vaske duge i vaskemaskinen og den slags, og vi har ikke helt kunnet tage højde for, hvornår elprisen var lav.

Hvad har omvendt været lettere, end du troede?

– Jamen, det er jo gjort nemt at gå ind og følge med i energipriserne, når man har en app, så nu er der også gået lidt sport i det. Jeg er meget tilfreds med den app, så den er kommet for at blive.

Hvilke bæredygtige vaner kommer du til at tage med dig i din hverdag fremover?

– Spaen forbliver slukket. Så er vi også blevet bedre til at huske at slukke lyset efter os, og vi har fået gjort børnene bevidste om, at ting koster penge. Fx har den 10-årige har lært, at hun ikke bare skal lægge tøj til vask, som hun kun har haft på i få timer. Så hvor jeg før vaskede hver dag, er det nu kun to gange om ugen.

Det siger eksperten

“Det er godt at se, at Susanne faktisk har valgt at gøre en ‘sport’ ud af at spare på energiforbruget – men også, at hun engagerer sin familie. Det er vigtigt, at alle er med og ved, hvad der faktisk har stor betydning, som fx ikke bare at smide tøjet til vask uden at tænke over, om det er beskidt.

At Susanne er så bevidst om at flytte forbruget til de tidspunkter, hvor strømmen er billig, er også noget, der gavner resten af samfundet. Så selvom man ikke har en variabel elprisaftale, er det noget, vi håber, at mange fortsat vil være opmærksomme på.”

– Line Nørmark, rådgiver på vegne af Energistyrelsens hjemmeside Sparenergi.dk

Mest læste artikler