Bæredygtig med idenyt: Ét råd blev skyllet ud med badevandet

En storforbruger af vand skulle tage et opgør med sine hidtidige vaner. Læs, hvordan det gik.

Amanda vandforbrug

I en hel måned har holdet bag idenyt deltaget i projektet “Bæredygtig hverdag”, og nu er det tid til at høre, hvordan det rent faktisk gik. Måtte forsøgspersonerne kaste håndklædet i ringen efter et par dage? Eller lykkedes det dem at gøre de bæredygtige vaner til en naturlig del af hverdagen? 

Amanda Petri er studentermedhjælper på idenyt, og hun skulle med hjælp fra Henrik Petersen, teknisk rådgiver hos Danske Vandværker, blive bedre til at spare på vandet. Det skulle imidlertid vise sig at blive sværere end som så at få Amanda til at ændre vaner. 

Projekt satte tanker i gang

De nemmeste sparetips gik lige ind. For eksempel har Amanda beholdt den spare-perlator, som reducerer vandhanens forbrug fra 25 liter i minuttet til kun 9 liter i minuttet. Derudover husker hun også at vaske op i en balje frem for rindende vand, Ved Henrik Petersens vigtigste sparetip om kortere bade fik Amanda imidlertid sin sag for. Allerede kort inde i forløbet måtte hun således gå til bekendelse i idenyts kantine om, at lige netop den del af forsøget ikke gik helt efter planen.

– Generelt har jeg faktisk tænkt mere over at spare på vandet, fordi projektet har sat nogle tanker i gang. Men at skrue ned for, hvor lang tid jeg bader, var nok den største udfordring, fortæller Amanda. 

Årsagen er Amandas hår, som der ligger hårdt arbejde bag. For at få blødt hår må hun nemlig to gange om ugen gennemgå en helt speciel hårkur, som kræver et bad på mindst en halv time. Og det passede ikke ind i Henrik Petersens strenge regime, der dikterede korte bade og slukket vand, når man sæber sig ind.

Det blev for koldt

– Det har været en større udfordring, end jeg lige troede. De opgaver, jeg fik, var i forhold til resten af idenyt-teamet måske ikke så store, men for mig var det faktisk en ret stor forandring i min hverdag, fortæller Amanda.

–  Jeg var heller ikke så meget til at slukke vandet, når jeg skulle have sæbe i håret, fordi det blev koldt. Jeg prøvede, men den del af det var altså ikke lige mig.

Se hele interviewet med Amanda i videoen herunder, hvor hun blandt andet kommer med en særlig indrømmelse:

Det siger eksperten

“Amandas oplevelse er et meget godt eksempel på, at vanens magt er stor, og at det tager tid at ændre indgroede vaner. Når man skal ofre noget, som man er glad for, er det typisk der, det bliver rigtig svært. Derudover er jeg glad for at høre, at hun er begyndt at bruge en opvaskebalje. Det kommer hun til at spare rigtig meget vand på”.

– Henrik Petersen, teknisk rådgiver hos Danske Vandværker

Mest læste artikler