Har du en idé om, at du gerne vil leve mere bæredygtigt – men at det lynhurtigt bliver uoverskueligt og svært at gennemføre i en travl hverdag?
Så er du ikke alene. I sommer lavede vi her på idenyt en undersøgelse, hvor vi spurgte jer, vores læsere, om en række ting – herunder, om I var interesserede i at få gode tips til at bo og leve mere bæredygtigt. Og det var der hele 84 pct. af jer, der var.
Det synes vi forpligter – men hvis vi skal være helt ærlige, synes vi også selv, det kan være svært at finde ud af, hvad der er op og ned i en bæredygtig livsstil.
Bæredygtighed i hverdagen
Derfor har vi besluttet, at alle vi i teamet bag idenyt – fra direktør til studentermedhjælper – selv vil forsøge at leve mere bæredygtigt i vores egen hverdag med start fra 1. september og foreløbigt en måned frem.
Vi har fået en række eksperter til at rådgive os inden for 10 forskellige områder – fx at spare på strømmen, mindske madspild og gøre rent på en mere grøn måde.
Meningen er selvfølgelig at gøre det nemmere for dig også at tage skridtet til en mere bæredygtig hverdag, hvor du både er med til at skåne klimaet OG kan spare en masse penge ved at undgå spild og unødigt forbrug.
Det hele foregår helt nede på jorden og uden løftede pegefingre, så følg med i vores nyhedsbrev, på vores Instagram-profil – og ikke mindst på Bæredygtig hverdag her på idenyt.dk.
Du kan se mere om projektet i filmen her – artiklen fortsætter under filmen.
Bæredygtig livsstil på 10 udvalgte områder
Her i idenyt-teamet har vi i første omgang kastet os over 10 områder, hvor vi vil forsøge at leve mere bæredygtigt.
Vi har hver især valgt et område, hvor vi er motiverede til at gøre en forskel, og hvor vi selv mener, at der er plads til forbedring i vores respektive husholdninger.
De 10 områder er (i tilfældig rækkefølge):
Spare CO2 på bilkørsel
Vores direktør Gitte Højberg bor langt væk fra sit arbejde og kan ikke undvære sin bil. Men hun vil gerne lære, hvordan hun kan spare brændstof og dermed CO2-udledning ved at køre smartere.
Skal hun køre bilen på en anden måde, skal hun vælge en anden rute til og fra arbejde, eller hvad har hun af muligheder?
Til at rådgive sig har hun chefredaktør for Bilmagasinet, Mikkel Thomsager.
Og mon ikke også, at Gitte får fundet cyklen frem og pumpet dækkene til nogle af de kortere køreture?
Mindske madspild
Søren Jensen, som er en af vores to salgsansvarlige, vil sammen med sin familie gerne mindske husstandens madspild.
I en travl hverdag med to mindre børn ryger der alt for mange madvarer ud, synes de selv, og det vi de gerne lave om på – både af hensyn til klimaet og af hensyn til pengepungen.
Til at hjælpe sig med at sætte og nå deres mål har de fødevareekspert Michael René, der er kendt fra flere TV-programmer, lektor i fødevarekemi og hygiejne på Københavns Professionshøjskole og ambassadør for bevægelsen Stop Spild Af Mad.

Spare på strømmen
Med elpriser, der konstant sætter nye, høje rekorder, er der både CO2 og mange penge at spare ved at nedsætte sit elforbrug.
Det har Susanne Lyngsø, som hos os har den fine titel af Head of Native Sales and Partnerships, sagt ja tak til at binde an med.
Energistyrelsens Rådgivningstjeneste har stillet deres rådgiver Line Nørmark til rådighed, så vi alle kan blive klogere på at spare på strømmen, nu hvor vi går ind i en både mørkere og koldere årstid.
Spare på vandet
En af vores skarpe studentermedhjælpere, Amanda Petri, vil gerne forsøge at reducere sit vandforbrug i hele september.
Hun har en idé om, at der nok skal kigges på fx badenes længde og på at fylde vaskemaskinen helt op, inden hun sætter den i gang – men er der flere gode råd, hun slet ikke har tænkt på?
Det finder vi ud af, når hun har har haft besøg af sin rådgiver, Henrik Petersen fra Danske Vandværker.
Købe flere lokale og økologiske råvarer
Mere økologi og kortere transport fra producent til forbruger er to gode bæredygtighedsprincipper. Men hvordan griber man det an i praksis?
Det kaster vores anden salgsansvarlige, Michael Nielsen, sig ud i at finde ud af.
Også han får rådgivning af vores fødevareekspert Michael René, der blandt meget andet er lektor i fødevarekemi og hygiejne på Københavns Professionshøjskole.
Spise mindre kød
Alle gode gange tre: Michael René er også vores praktikant Caroline Kristensens rådgiver, når hun i den kommende måned vil forsøge at spise mindre kød.
Hun har som udgangspunkt ikke det store problem med at skulle skære ned på kødet – det er mere dét at finde nogle proteinholdige alternativer, hun er uvant med.
Men det er vi sikre på, at vores erfarne rådgiver nok skal give hende – og dig – en masse gode tips og råd til.

Omlægge til bæredygtig eller vild have
idenyts chefredaktør Mette Trudsø har meldt sig til at gøre sin have mere bæredygtig – måske endda lidt mere vild, end den er lige nu?
Til at gribe det an helt praktisk får hun hjælp af fagredaktør Louise Møller fra Haveselskabet, som skal rådgive om alt fra nye planter til staudebedet over vanding og gødskning til hvordan man kan tiltrække flere bier og måske også pindsvin til haven.
Gøre rent med færre kemikalier
Redaktøren på vores norske søstermagasin Vi i Villa, Malin Løchen Mærsk-Møller, vil gerne lære noget mere om, hvordan man gør rent på en bæredygtig måde.
Det interesserer hende ikke mindst, fordi hun og hendes mand har deres første barn på vej.
For at det ikke skal være løgn, så er Michael René også ekspert i bæredygtig rengøring, så ham har vi naturligvis også trukket på her.
Du har måske set ham som dommer og ekspert i TV 2 Zulu-programmet ‘Det rene vanvid’, og tidligere i år har han udgivet den miljøvenlige rengøringsguide ‘Det sunde, rene hjem‘ – så vi er sikre på, at han er den rette til at hjælpe Malin og hendes kommende familie på rette, bæredygtige vej.
Købe mindre – cirkulær økonomi
Vi har også en lille bæredygtigheds-battle med hele to deltagere med i vores projekt.
Både vores studentermedhjælp Aviaya Lindestrøm og vores praktikant Amina Yasin vil nemlig bruge deres september på at købe så lidt som overhovedet muligt.
Målet er overhovedet ikke at købe noget nyt – ud over naturligvis føde-og andre dagligvarer.
Skal der indkøbes ting til brugsformål, gaver eller andet, skal det indkøbes brugt.
De har fået 7 gode råd med sig fra genbrugshaj og indretningsekspert Mette Helena Rasmussen (blandt Instagram-følgere blot kendt som Mette Helena), og vi er spændte på at se, om rådene kan holde d’damer på rette spor.
Leve mere bæredygtigt med børn
Sidst, men absolut ikke mindst (kun i højden) har vi vores digitale chef, Hue Møller.
Hun og hendes mand har to små børn og en tredje på vej, og det dér med småbørn ved man jo er noget, der koster på klimakontoen:
Nyt tøj, masser af tøjvask og tumbling, et hav af bleer og en hel del madspild er typisk en del af livet som småbørnsfamilie.
Til at reducere forbruget og omkostningerne har Hue allieret sig med Heidi Belinda Bugge, senior miljøekspert i Miljømærkning Danmark.
Vi glæder os til – sammen med jer læsere – at lære mere om at leve bæredygtigt.