Bæredygtig med idenyt: Sådan får du en mere bæredygtig have

Chefredaktør Mette Trudsø har haft besøg af Haveselskabets fagredaktør Louise Møller og har fået tre konkrete opgaver, som skal gøre hendes have mere bæredygtig. Læs med og få gode tips til din egen have her.

Nogle gange har man lov til at være heldig.

Som initiativtageren til idenyts bæredygtigheds-måned lod jeg mine kolleger vælge først, da vi skulle beslutte, hvem der skulle forsøge at leve mere bæredygtigt på hvilke områder derhjemme.

Når jeg nu havde fået alle i teamet, fra direktør til studentermedhjælper, med på ideen om at sætte sig selv på spil i projekt ‘Bæredygtig hverdag’, så skulle det ikke hedde sig, at jeg selv skyndte mig at rende med et område, der var nemmere eller sjovere end de andres.

Men så begyndte først den ene, så den anden, at byde ind med, hvad de godt kunne tænke sig:

Søren ville gerne prøve at reducere familiens madspild. Caroline meldte sig til at spise mindre kød. Amanda var frisk på at spare på vandet. Susanne viste interesse for at skrue ned for elforbruget…

“yes!, yes!, yes! og yes!”, tænkte jeg i mit stille sind.

Og da vores direktør, Gitte – som ud over mig nok er afdelingens største havenørd – begyndte at pippe om, at hun faktisk gerne ville lære mere om, hvordan hun kunne køre mere brændstofvenligt på arbejde fra sit hjem i Hornbæk til vores kontor på Østerbro i København, turde jeg begynde at tro på det:

At jeg kunne få lov at binde an med det emne, jeg var allermest interesseret i, nemlig at gøre min have mere bæredygtig.

Nu kan man jo altid selv bare gå i gang med både det ene og det andet bæredygtigheds-mål i privaten, men det fede ved projektet her er jo, at vi hver især ville få tilknyttet en rådgiver.

Jeg ville rigtig gerne have en ekspert på besøg og udpege lige netop de svagheder og muligheder i min have, som jeg med størst effekt kunne kaste mig over – og det fik jeg!

For det blev mig, der fik lov at binde an med projekt bæredygtig have, og jeg fik den bedste rådgiver, man kan tænke sig: fagredaktør fra Haveselskabet Louise Møller.

Hun kom på besøg i min have en dejlig sensommerdag i begyndelsen af september, hvor jeg lærte en masse nyt.

Vores snak kan koges ned til 3 konkrete opgaver, som jeg skulle udføre – og som også er gode råd til alle andre.

3 gode råd til en mere bæredygtig have

1. Lav kompost

“At få lavet sin egen kompost er virkelig noget, der batter på bæredygtighedskontoen,” slog Louise Møller fast.

Gemalen og jeg har faktisk taget tilløb til det flere gange, men det er aldrig lykkedes for os at få det til at fungere.

Men Louise kom med nogle gode råd til, hvad der skal til for at få succes med komposteringen – se dem her:

idenyts chefredaktør Mette Trudsø trækker lidt på det, da Louise Møller fra Haveselskabet spørger, om familien får brugt deres eksisterende kompostbeholder. Video: Morten Ishøj.

2. Plant insektvenlige planter

Louise havde faktisk ros til mange af de eksisterende planter i mit staudebed, men da jeg gerne vil supplere bedet med blandt andet nogle spir, havde jeg inden besøget købt forskellige frø til at så i de bare pletter i bedet.

Det viste sig dog, at jeg havde købt frø til en populær blomst, som mange danskere har i haven, men som vi ud fra et bæredygtigheds-hensyn faktisk bør forsøge at undgå.

Se, hvilken blomst der er tale om, og få Louises 3 gode bud på andre, mere bæredygtige planter med spirformede blomsterstande her:

Louise er ikke helt vild med den ene af de planter, som Mette har købt frø til – men da den ikke er forbudt, kan hun godt forstå, hvis mange haveejere ikke ved, at de ud fra et bæredygtigheds-perspektiv helst bør undgå den. Video: Morten Ishøj.

3. Vand med regnvand (også i drivhuset)

Nogle gange må man bare erkende, at man selv som mangeårig hus-og haveredaktør har fået helt galt fat i et haveråd.

Jeg har troligt gået og vandet alle havens potte-og krukkeplanter med regnvand, mens jeg til de spiselige planter i højbedet og drivhuset har brugt vand fra hanen. Oven i købet med to forskellige sæt vandkander for at undgå overførsel af bakterier fra regnvandet til afgrøderne.

Men det er slet ikke nødvendigt, fortalte Haveselskabets ekspert – se hvorfor her:

Det er bæredygtigt at dyrke sine egne afgrøder – også selvom vi som private haveejere ikke vander helt så afmålt og effektivt, som man gør på fx gartnerierne. Men vandingen bør foregå med regnvand, pointerer Louise Møller. Video: Morten Ishøj.

Så nu går jagten ind på en større kompostbeholder og mere bæredygtige, spirformede stauder – og den udendørs vandhane bliver kun tændt i yderste nødstilfælde!

I skal nok få lov at se resultatet her på idenyt.dk 🙂

Læs meget mere om, hvordan du kan gøre din have mere bæredygtig, hos Haveselskabet

Mest læste artikler