Bæredygtig med idenyt: Sådan undgår du madspild

Få fødevareekspert og TV-dommer Michael Renés bedste tips til at undgå madspild, når han går i køkkenet hos idenyts medarbejder.

idenyts salgsansvarlige i køkkenet med Michael René

Hjemme hos Søren og Lin og deres to små børn ryger der lige lovligt meget mad i skraldespanden.

Det synes de i hvert fald selv, og det vil de gerne lave om på.

Søren Jensen er salgsansvarlig på idenyt, og sammen med resten af familien har han med stor ildhu kastet sig ind i vores nye, store projekt ‘Bæredygtig hverdag’.

Det går ud på, at vi i teamet bag Danmarks største hus-og havemagasin har sat os for at leve mere bæredygtigt i vores egen hverdag i hele september måned.

Vi har hver især valgt et område, som vi er motiverede for at ændre på, og hvor vi mener, at vi har plads til forbedring – og for Sørens og familiens vedkommende er det altså på madspildsområdet.

Til at hjælpe sig med at sætte sig nogle både ambitiøse og realistiske mål har Sørens familie den kendte fødevareekspert og TV-dommer Michael René, der er ambassadør for bevægelsen Stop Spild Af Mad.

Se i videoen herunder, hvilken aftale Søren og Lin laver med Michael René – og få selv 7 gode tips til at mindske madspild nede under videoen.

Inden besøget fik Søren og Lin lektier af Stop Spild Af Mad-ambassadør Michael René, og de blev overraskede over at finde ud af, hvor meget de faktisk smed ud. Se med her, hvor de lægger en plan sammen med deres rådgiver. Video: Morten Ishøj.

7 gode råd til at undgå madspild

Hvis du udnytter al din mad, mindsker du miljøbelastning og CO2-udledning og passer dermed på Jordens ressourcer. Men ifølge bevægelsen Stop Spild af Mad kan du og din familie også spare over 7.000 kr. og op til fire timer i madindkøb om måneden.

Her er 7 gode og nemme måder at reducere dit madspild på:

1. Gør som supermarkederne

Hav et flow i dit køleskab, din fryser og dine køkkenskabe, så de ældre og de åbne fødevarer stilles forrest og ikke bliver glemt.

2. Elsk din restemad

Tænk ikke på dine rester som en straf, men som en bonus. Gør det til en sport at få brugt dine rester ved at søge opskrifter med dine restingredienser frem på nettet – det er også en god måde at få ny inspiration til hverdagsmaden på.

Og så husk på, at når du bruger dine rester, så sparer du både en ekstra tur til supermarkedet, penge på dit madbudget og miljøet for ekstra belastning.

3. Indfør en ugentlig ‘reste-tapas’-dag

Gør fx søndag til dagen, hvor ugens rester bliver pyntet op og sammensat på nye måder.

Nej, måske er der ikke helt nok kylling til overs til, at det udgør hverken et helt eller et kvart måltid, men en fin lille bunke kyllingestrimler kan indgå på en tapastallerken sammen med små tern af den tiloversblevne hakkebøf, en skefuld af torsdagens kartoffelsalat og en omgang pandestegte lækkerier fra grøntsagsskuffen.

4. Opbevar maden rigtigt

Æbler, pærer, bananer og appelsiner skal fx helst ikke i berøring med hinanden, ellers modnes de hurtigere.

Tomater, avocado, rugbrød, kartofler, bananer og citrusfrugter skal opbevares uden for køleskabet.

Broccoli, asparges, blomkål, champignoner, forårsløg, grønne bønner, gulerødder, salathoved, ingefær, kål, løg, persille, porrer, ruccola, salat, babyleaves og spinat opbevares i en plastpose i køleskabet.

5. Kend din datomærkning

“Sidste anvendelsesdato” bruges på fx fersk kød, fisk og kylling, og her skal maden helst ikke spises efter datomærkningens udløb.

”Mindst holdbar til”/”bedst før” bruges på tørvarer som pasta, ris, knækbrød, chokolade, mysli mm. – og denne slags varer kan du sagtens spise efter denne datos udløb.

“Bedst før“ betyder ikke “værst efter, og er du i tvivl, så lugt og smag på maden.

6. Køb kvalitet frem for kvantitet

Når dine råvarer virkelig smager af noget, mætter de sanserne, og så kan du ofte klare dig med mindre mængder.

Ifølge Stop Spild Af Mad viser undersøgelser, at hvis man køber fx økologisk mad, som er lidt dyrere end konventionel, er man også tilbøjelig til at smide mindre ud.

Hellere mindre, men i bedre kvalitet – frem for meget og af dårlig kvalitet.

7. Husk emballagen

Sørg for at have rigeligt med plastikbøtter til at gemme dine gode rester.

Et godt tip også er at have en rulle fryseposer liggende direkte i dit køleskab. Derved bliver du automatisk mindet om at tage dem i brug og gemme maden.

Husk også, at bivokspapir er et godt og genanvendeligt alternativ til sølvpapir og husholdningsfilm.

Få flere gode råd til at undgå madspild hos Stop Spild Af Mad

Læs mere om, hvordan vi på idenyt bliver bæredygtige:

Mest læste artikler