Bæredygtig med idenyt: Sådan var det at skrue helt ned for forbruget i en måned

Aviaya og Amina har i september måned prøvet at købe mindre. Her kan du få inspiration til, hvad du selv kan gøre.

I en hel måned har holdet bag idenyt deltaget i projektet “Bæredygtig hverdag”, og nu er det tid til at høre, hvordan det rent faktisk gik. Måtte forsøgspersonerne kaste håndklædet i ringen efter et par dage? Eller lykkedes det dem at gøre de bæredygtige vaner til en naturlig del af hverdagen?

Aviaya er studentermedhjælper her på idenyt og Amina er praktikant. Udover dagligvarer fik de til opgave at købe så lidt som muligt, og hvis de endelig blev nødt til at købe nyt, skulle det være brugt. Begge fik de råd og vejledning af indretningsekspert og genbrugshaj Mette Helena Rasmussen.

Hvordan har det været at deltage i idenyts bæredygtighedsmåned?

Amina: – Det har været spændende og udfordrende. Jeg har også sparet penge i den her måned. Jeg har set en masse gode tilbud i september måned, men jeg faldt ikke i fælden.

Aviaya: – Jeg synes det har været et sjovt og spændende projekt at være med i. Det har været interessant, fordi jeg har fået mulighed for at tænke mere over mine tidligere købsvaner.

Nåede I jeres mål?

Amina: – Ja det gjorde jeg. Jeg fik dog ikke kigget i en genbrugsforretning, men det vil jeg prøve at gøre i fremtiden.

Aviaya: – Jeg gik i genbrugsforretninger. Jeg købte mere bæredygtigt, så jeg synes at jeg nåede mit mål. Jeg fik for eksempel købt to varme striktrøjer i en genbrugsforretning, i stedet helt nye varme trøjer til efteråret. Jeg tog egentlig ind for at finde nogle jeans, men uden held, så det blev til de to sweatere.

Aviaya var en tur i genbrugsforretning. Her fandt hun et par varme trøjer.
Foto: Aviaya Lindestrøm

Hvad har været den største udfordring?

Amina: – Jeg har nogle gange fundet nogle gode tilbud, men jeg måtte lige huske mig selv på ikke at købe noget nyt i september måned.

Aviaya: – Jeg har ikke haft de store problemer. Jeg har tidligere gjort brug af genbrugsbutikker og loppemarkeder, så det var ikke svært for mig.

Hvad har omvendt været lettere, end I troede?

Aviaya: – Der findes mange gode alternativer til at købe nyt. Du kan både gå på loppemarked eller i en genbrugsforretning.

Amina: – Der findes også mange online-butikker der sælger brugte ting. Det er jo også et virkeligt godt alternativ.

Hvilke bæredygtige vaner kommer I til at tage med jer i jeres hverdag fremover?

Aviaya: – Jeg har tidligere haft det som en vane at tage på loppemarkeder. Jeg har fået en større bevidsthed om mit eget forbrug efter det her projekt.

Amina: – Jeg vil stadig gerne prøve at gå i genbrugsbutikker. Det er ikke en vane, jeg har fået endnu, men jeg vil stadig prøve. Jeg er også begyndt at tænke mere over, om jeg har brug for det, jeg sidder og kigger på. Det er ikke særligt bæredygtigt, hvis man køber noget, man ikke har har brug for.

Mest læste artikler