Bæredygtig med idenyt: Ekspertens tips til at spare på strømmen

Energistyrelsen giver både dig og idenyts medarbejder sæsonens bedste råd til at spare på elforbruget i hjemmet.

Susanne Lyngsø og hendes familie vil som mange andre familier i denne tid gerne skære ned på deres elforbrug.

Derfor deltager Susanne, som arbejder i idenyts salgsafdeling, sammen med resten af husholdningen i vores nye, store projekt ‘Bæredygtig hverdag.’

Hjemme hos Susanne har de både spa og pool. Det er noget, der sluger strøm – især hvis begge dele er opvarmet store dele af året.

De har allerede fundet ud af, at der vil være mange penge at spare, hvis de slukker for deres spa i de måneder, de ikke bruger den – faktisk helt op til 2.500 kr. om måneden.

Nu vil Susanne prøve at finde ud af, hvad hun og hendes familie ellers kan gøre. Men…

– Man skal huske ikke at glemme hyggen. Det er vigtigt at finde balancen og stadig opretholde en hverdag, der ikke kun skal gå op i, at man hele tiden skal tænke økonomisk, siger hun.

Blandt andet derfor er det heldigt, at hun får hjælp fra Line Nørmark. Hun er rådgiver på vegne af Energistyrelsens hjemmeside Sparenergi.dk og har været på besøg hos Susanne for at give en masse gode tips til vores bæredygtighedsmåned – og til den kommende tid i det hele taget.

Energirådgiver Line Nørmark er på besøg hjemme hos Susanne, hvor poolen i baggrunden er en af de helt store strømslugere. Herunder får du hendes bedste tips til at spare på den p.t. så dyre strøm. Foto: Susanne Lyngsø.

Energistyrelsen fremhæver normalt fire gode spareråd som dem, der batter allemest på såvel energiforbrug som pengepung.

Det er råd, som vi alle sammen kan opnå stor gevinst ved at følge – og dem kan du læse nederst i artiklen.

Derudover kunne Line Nørmark sætte fingeren på flere steder, hvor lige præcis Susanne og hendes familie med fordel kunne gøre en ekstra indsats.

Udskift halogenpærer med LED-pærer

De blev blandt andet rådet til at skifte husholdningens sidste halogenpærer ud med LED- eller sparepærer. LED-pærer bruger 4-5 gange mindre strøm end halogenpærer.

– Halogenspots bruger typisk 20 eller 50 watt. Det gør de blandt andet, fordi de også udleder rigtigt meget varme. Det er altså en ineffektiv måde at lave lys på, uddyber Line Nørmark.

Tjek standby-forbruget

Et andet godt tip til familien var at være opmærksomme på deres standby-forbrug. En kaffemaskine eller et TV kan nemlig koste mere på elmåleren, end man måske lige går og regner med.

Hos Susanne er det eksempelvis en PlayStation, der står og trækker strøm i standby-funktionen.

Det kan alt i alt løbe op i over 2.000 kroner om året, hvis ikke du slukker dine apparater rundt omkring i huset korrekt.

Susanne blev derfor rådet til enten at slukke på stikkontakten eller tage alle sine apparater ud af stikkontakten for at undgå standby-forbrug.

Isolering af varmerør

Line Nørmark påpegede også, at det ville være en rigtig god idé for familien at få isoleret deres varmerør.

– Hvis de ikke er isolerede, er der et massivt varmetab, hvilket skaber en ureguleret varme, pointerede rådgiveren.

Susanne fik at vide, at der vil være penge at spare, hvis hun får isoleret rørene med ganske almindelige rørskåle, der kan købes i ethvert byggemarked og ikke kræver fagpersoner at sætte op.

En rørskål som denne er en god hjælp til at isolere dine varmerør. Foto: Getty Images.

Sæsonens bedste spareråd i hjemmet

Sparenergi.dk giver herunder 4 af deres bedste spareråd til jeres hjem – læs mere på sparenergi.dk

1. Forbered din bolig til vinter

Selv mindre energioptimerende tiltag kan medføre store besparelser på varmeregningen – det behøver ikke at være stort og omfattende. F.eks. er der meget at hente ved at tætne små huller og sprækker i hjemmet og ved at gøre varmeanlægget klar til vinter.

2. Brug strømmen, når den er billigst

Prisen på strøm varierer time for time, og den er typisk billigst, når der produceres meget vind- og solenergi. Vil du være sikker på altid at bruge den billigste strøm, kan du følge elprisens udvikling time for time et helt døgn frem på SparEnergi.dk.

3. Tag kortere bade

Hvis en familie på 4 personer alle korter deres varme bad ned med 2 minutter om dagen, kan man spare omkring 5.000 kr. om året.

4. Tjek dit varmeanlæg

Et godt tip er at skrue ned for fremløbstemperaturen på dit varmeanlæg. Det gælder for de fleste opvarmningsformer, det er dog en god ide at rådføre sig med en fagmand først.

Spørg dem, der fx servicerer dit fyr, om du må skrue ned for fremløbstemperaturen, hvordan du gør det, og hvordan du skruer op igen, hvis det skulle vise sig at blive for koldt.

Du skal have styr på ikonerne på styringen af dit gasfyr, og hvad de betyder. Foto: Susanne Lyngsø.

Læs mere om, hvordan vi på idenyt bliver bæredygtige:

Mest læste artikler