Jeg er praktikant her på idenyt, og min opgave i vores igangværende projekt ‘bæredygtig hverdag’ er at spise mindre kød i hele september måned.
Der er flere fordele ved at spise mindre kød – især det røde, bearbejdede kød. Det sundt for kroppen at spise flere grøntsager og bælgfrugter – men ikke mindst er det rigtigt godt for vores klima.
Råt oksekød med en fedtprocent på. 5-10 procent er placeret på kedelig plads nr. 491 ud af 500 varer i den grønne tænketank Concitos klimadatabase.
Databasen er kategoriseret efter, hvilke fødevarer der bruger mindst CO2 per kilo varer, så hakket oksekød ligger derfor i de tungeste 2 procent af CO2-regnskabet.
Til at hjælpe mig med at finde erstatninger for især det røde kød har har jeg fået hjælp af fødevareeksperten og tv-eksperten Michael René, som blandt andet har rådet mig til at spise flere bælgfrugter.
Jeg bruger ikke normalt bælgfrugter i madlavningen, og det er ikke noget, vi er vant til at spise meget af i min familie, så jeg tror, det bliver min største udfordring i månedens løb.
Men jeg er klar til at tage udfordringen op.
Jeg fik også andre gode råd fra Michael René. Dem kan du høre meget mere om i videoen herunder.
Under videoen kan du også få 4 gode tips til, hvordan du selv kan spise mindre kød.
4 gode tips til at spise mindre kød
1. Spis mindre kød
Skær ned på kødet. Ca. 350 g kød om ugen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Begræns især indtaget af okse- og lammekød og af forarbejdet kød – dvs. kød, der fx er røget og saltet, hvilket meget pålæg er.
2. Spis flere bælgfrugter
Skru op for bælgfrugter som fx brune, hvide og sorte bønner, kidneybønner, linser og kikærter.
Ca. 100 g om dagen (tilberedt mængde) er tilpas ud over de 600 g grøntsager og frugter, når du spiser planterigt og varieret.
3. Spis mere fisk
Spis 350 g fisk om ugen, heraf 200 g fede fisk. Fede fisk er fx sild, makrel, laks og ørred. Det er vigtigt, at du varierer mellem forskellige fisk.
350 g fisk om ugen svarer til fx at spise fisk to gange om ugen som hovedret samt flere gange om ugen som pålæg. Alle former for fisk og skaldyr tæller med i de 350 g om ugen. Det gælder både opdrætsfisk og fisk, der er fanget vildt.
4. Tilføj nødder til kosten
Spis ca. 30 g nødder om dagen – det svarer til omkring en håndfuld. Varier mellem forskellige slags, fx valnødder, hasselnødder, mandler, cashewnødder og jordnødder. Det er med til at få forskellige former for sunde umættede fedtsyrer med i kosten.
Gå efter usaltede eller saltede nødder med højst 0,8 g salt pr. 100 g. Det er vigtigt at variere mellem forskellige typer nødder.