Bæredygtig med idenyt: “Vi er et helt andet sted nu – og det er fedt!”

Søren Jensen og hans familie har reduceret deres madspild til det halve efter at have deltaget i idenyts bæredygtighedsprojekt. Se de tre ting, de har gjort anderledes – og gør dem nemt selv kunsten efter.

Som en del af idenyts bæredygtighedsprojekt ‘Bæredygtig hverdag’ har vores salgsansvarlige Søren Jensen og hans familie en måned arbejdet på at mindske deres madspild.

Målet var at gå fra i gennemsnit at smide 25 madvarer ud om ugen til at smide højst 19 madvarer ud ugentligt.

Og hvordan er det så gået? Det har vi spurgt Søren om:

Hvordan har det været at deltage i idenyts bæredygtighedsmåned?

– Det har været meget spændende. Vi har ikke kunnet lade være med at gå op i det – det blev næsten som en konkurrence.

Det var lidt af en aha-oplevelse, da vi fik vores ekspert Michael René på besøg og i den forbindelse fandt ud af, hvor meget madspild vi havde. Han havde jo givet os den opgave at tælle op, hvor mange produkter vi smed ud på en uge. Vi kom op på 25, og det syntes vi også selv var et højt tal.

Men her en måned senere er vi et helt andet sted, hvad angår madspild – hvilket er ret fedt!

Hvad har I gjort?

– Vi har især gjort 3 ting:

1. Den første er, at vi køber mindre ind. Tidligere har vi bare købt fx rugbrød eller boller, fordi “det mangler vi nok” – uden at tænke over, hvad vi egentlig havde derhjemme allerede. Nu køber vi kun ind, når der mangler noget.

2. Den anden er, at vi spiser og drikker det gamle først. Vi spiser det gamle brød færdigt, før vi går i gang med det nye, og at smide tomme brødposer ud er nu blevet en yes-oplevelse i stedet for at skulle smide poser med muggent brød ud, fordi vi var begyndt at spise af noget nyt brød, før vi havde spist det gamle færdigt.

Vi er også blevet bedre til at spise restemad, fryse rester ned og bruge tomater og andre grøntsager, der måske ikke er helt friske, men som heller ikke fejler noget, i fx en kødsovs.

3. Det tredje er bedre organisering. Min kone har gjort en kæmpe indsats for at indrette vores køkken anderledes, så vi har bedre overblik og meget mere styr på, hvad vi har i skufferne og i køleskabet. På den måde er det nemmere at se, hvad vi har, og hvad vi mangler – og altså også, hvad vi IKKE mangler.

Der er kommet styr på brødskuffen hjemme hos familien Jensen, og køkkenet er i det hele taget blevet organiseret, så det er nemmere at overskue, hvad der mangler – og især, hvad der IKKE mangler. Foto: privat.

Hvad har været den største udfordring?

Både jeg og min kone blev ramt af corona i løbet af måneden, og der faldt vi i de gamle vaner, fordi vi ikke havde overskud til andet. Vi både købte fastfood og smed måltidskasse-mad ud.

Men I nåede alligevel jeres mål?

Ja, vi skulle jo fra at smide 25 ting ud om ugen ned på 19, men på de gode uger kom vi ned på mellem 10 og 15 ting.

Hvilke bæredygtige vaner kommer du til at tage med dig i din hverdag fremover?

Vi vil helt klart fortsætte med de tre ting: at købe mindre ind, spise og drikke det gamle først og holde køkkenet organiseret.

Vi kan jo også mærke det positivt på vores indkøbsbudget, at vi har købt færre ting ind – også selvom priserne i perioden er steget på grund af inflationen. Så det er jo også en grund til at fortsætte.

Ekspertens kommentar:

Ambassadør for Stop Spild Af Mad Michael René var rådgiver for Sørens familie og mener, at deres resultater nemt kan kopieres af andre.

Mest læste artikler