Nyt koncept skal få børn og voksne ud i naturen – sammen

To kvinder bag DR-succesen 'Bonderøven' vil skabe mindeværdigt og bæredygtigt samvær på tværs af generationer gennem de små eventyrlige væsener 'Phaunies'.

idenyt har bedt en af skaberne af ‘Phaunies’, Rikke Hedman, om at beskrive konceptet og tankerne bag:

I disse måneder myldrer det med de dejligste æbler, pærer, brombær og blommer. Også kastanjer, agern, bog og meget andet godt bare venter på at blive samlet ind og brugt – ganske gratis.

Men mange af os kommer aldrig af sted efter alle naturens gaver. Desværre.

Det har jeg sammen med illustrator Nanna Ernst en ambition om at gøre noget ved. Vi har sammen udviklet en række små eventyrlige væsener, Phaunies, der bor i skove, krat og haver. De elsker at gemme sig, men de vil i virkeligheden rigtig gerne findes og bruges til noget.

Minder og traditioner

Der er så mange minder og traditioner forbundet med at hente naturens gaver og gå hjem og bruge dem. Det er uvurderlige stunder. Dem vil vi gerne holde fast i og give videre til vores børn og børnebørn.

Det kan være minder om at hente brombær og lave marmelade, plukke æbler og lave æblekage eller finde kogler og kastanjer og lave fine dekorationer sammen med sin far eller mor, en bedsteforælder eller en ven.

Det er minder med de nære relationer, vi husker til den dag, vi skal herfra. Det er dem, der har betydning – og ikke hvad vil ser og hører i forbifarten.

Lige netop derfor har vi udviklet konceptet Phaunie.

Rikke Hedman (t.v.) og Nanna Ernst arbejdede første gang sammen for 15 år siden, da Rikke Hedman opfandt DR-succesen ’Bonderøven’, som Nanna Ernst lavede det grafiske udtryk til.

Navnet er inspireret af ordet fauna og betyder ’Den, der elsker naturen’. En Phaunie er et lille væsen, der med sin helt egen personlighed lokker og giver lyst til at gå på jagt efter alt det, naturen giver os.

Der er fx en Æble Phaunie, en Brombær Phaunie, en Kastanje Phaunie, en Agern Phaunie osv., og til hver Phaunie hører der et rim, som siger lidt om den enkelte Phaunies personlighed og rolle i naturen.

Det er illustrator Nanna Ernst, der har håndtegnet de små Phaunies. De fleste af os kender hendes streg fra tv-programmerne ’Den store bagedyst’ og ’Bonderøven’, og netop indhold, der sætter de nære værdier og bæredygtighed i fokus, optager både hende og mig.

I en travl og stresset tid, hvor både børn og voksne bruger mange timer foran en skærm, er det vigtigt, at vi har nogle alternativer, der skaber nærvær. Det er et stort ønske hos os, at en Phaunie kan blive den direkte og legende vej til at komme op ad sofaen og ud i naturen – sammen.

Små figurer, store drømme

Phaunies er nu trykt på postkort og plakater, der kan hænge i hjemmet og friste, og vi arbejder på en bog med figurerne.

Jeg vil så vanvittigt gerne være med til at aktivere den knap i os alle, der sætter gang i de aktiviteter, der for den enkelte giver nærvær og livslyst – det er den ild, der brænder i både Nanna Ernst og mig.

Hvis vi som familiemennesker og som nære venner orker, så er der så mange skønne oplevelser udenfor, der potentielt kan prente sig fast som evige minder.

De små Phaunie-figurer skal inspirere til fælles oplevelser i naturen. Du kan se flere af dem på phaunie.com

Men hvis ambitionerne skal indfries, så skal de små Phaunies udbredes til mange flere platforme og trykkes på flere forskellige produkter, måske også læringsmaterialer, så vi ofte bliver mindet om, at der er et fantastisk alternativ til vores skærmtid.

Den udvikling kræver de helt rette samarbejdspartnere, som har et bæredygtigt udgangspunkt, og som også ser værdien i nærvær og samvær.

Lige nu er der 12 forskellige Phaunies, og det er planen, at der kommer mange flere i de kommende år, som kan friste og lokke både børn og voksne til at invitere hinanden med udenfor på jagt efter alle naturens gratis gaver.

Naturen er jo en gave af muligheder. Tænk, hvor mange Phaunies der gemmer sig derude, og som bare venter på at blive fundet og brugt.

Aktiviteter med en Phaunie – fire trin

Én Phaunie = 25 timers leg og samvær – mindst!

  1. Lær din Phaunie at kende: Se og læs rim på plakaten.
    
  2. Gå ud i naturen: Kig godt efter de små væsener. De bor i skove, krat og haver.
    
  3. Genopdag gode minder og traditioner og tag fx bær, kogler, agern og frugter med hjem.
    
  4. Lav mad, drikke og dekorationer af naturens gaver.

Mest læste artikler