Sanke-tips: Sådan sanker du mad i naturens eget spisekammer

Sankning er en gammel tradition – men i en verden med knaphed på ressourcer, ikke mindst fødevarer og energi, er det mere aktuelt end nogensinde at gå på jagt i naturens enorme spisekammer.

sanke i naturen

At sanke har mange fordele: Det er en hyggelig aktivitet, uanset om det sker på egen hånd eller sammen med andre, og det er sundt at tilbringe tid i naturen. Sidst, men ikke mindst er det tilfredsstillende at spise mad, du selv har fundet – og så er det tilmed ganske gratis.

Hvad er at sanke?

At sanke betyder at samle. At sanke – eller at samle mad i naturen – er i dag en populær udendørs aktivitet for både professionelle og amatører. Ifølge Jyske Lov fra 1241 står der, at man må plukke alle de steder, hvor man ikke betræder en anden mands ejendom. Reglen siger desuden, at man må tage alt det med hjem, som man kan have i sin hat, om end hatten i dag er blevet til en bærepose.

De fleste har nok plukket et æble eller en håndfuld lækre bær på gåturen, men kun få er klar over, hvor meget mad, den danske natur egentlig har at byde på.

Hvad og hvornår kan du sanke?

Sankekunsten kan udføres næsten overalt i naturen. Det kræver blot, at man har øje for, hvad der findes i området – og hvornår. Man kan sanke fra tidligt forår til sent efterår og udvalget skifter i takt med årstiden. Som nybegynder i sankekunsten er der masser af hjælp at hente i litteraturen, apps eller på guidede ture.

Sommer

I sommerperioden byder den danske natur på et væld af bær, frugter, krydderurter og spiselige blomster. På stranden kan man desuden finde strandmalurt, blæretang og salturt og være heldig at fange krabber, havsnegle og muslinger i strandkanten.

Læs mere: 29 spiselige blomster

Efterår

I slutningen af sommeren og ind i efteråret kan man finde havtorn og hyldebær – og sammen med efteråret melder svampe og nødder deres ankomst.

Læs mere: Sådan finder du de bedste kantareller

Læs mere: Her finder du hyld og hyldebær

Vinter

Kribler det i fingrene over vinteren, hvor naturens spisekammer er sparsomt, kan man stadig sanke tang på stranden.

I byen

Byboere kan være heldige at finde ramsløg eller frugttræer i lokale parker. Her er der ofte rift om årets høst, men tager man en frugtplukker med på tur, er det nemt at liste frugter ned, som andre arme ikke har nået.

Læs mere: Find ramsløg i naturen

6 sanke-tips

  1. Forberedelse er nøglen til udbytte. Hent viden gennem bøger, hjemmesider og apps eller læg ud med guidede ture.
  2. Tjek op på området og hvad man kan forvente at finde. Slå eventuelt følge med en ekspert eller andre, der har prøvet det før.
  3. Brug den sunde fornuft undervejs: Duft, mærk, smag og observér. Husk på, at ting i naturen kan være giftige. Ved den mindste tvivl, så lad planten være.
  4. Medbring som minimum en høstkurv, kniv, håndskovl og havesaks. Skal der høstes i højden eller inde i et krat, er en sammenfoldelig frugtplukker uundværlig.
  5. Opbevar de plukkede råvarer så køligt som muligt, og medbring et par bøtter til skrøbelige bær.
  6. Saml aldrig mere, end der er brug for, og sørg altid for at efterlade tilstrækkelig med planter til, at de kan vokse videre.

Kilde: Fiskars

Mest læste artikler