Secondhand: Tøjet hænger snorlige, farveopdelt og sorteret både efter størrelse og sæson, som var det i en ’rigtig’ butik. Det er næsten ikke til at se, at det er brugt. Genbrug er vokset ud af rodekasserne på loppemarkeder og små annoncer i avisen og sælges i dag i et væld af professionelle forretninger og på mange digitale platforme. Faktisk er det blevet så populært, at man kan gøre en god forretning ud af det – hvis man forstår at være med på de nye genbrugsnoder.
“Hvis man skal have succes med at sælge brugt i dag, skal man tænke sig som en rigtig lille forretning. Tingene skal være tiptop og stilles pænt op – uanset om det er på billeder eller i virkeligheden, og det må meget gerne være tematiseret, så man retter sig mod en bestemt kundegruppe”, forklarer Johanna Kiel, der har gjort secondhand til sin levevej gennem konceptet Børneloppen, hvor private lejer en stand, hvor de sælger deres brugte børnesager.
Tiden er inde til secondhand
Ifølge lektor i forbrugeradfærd og detailhandel Ole Storm Jørgensen har genbrugsbranchen fået et skub af krisen, men rammer også tidens værdier.
“Genbrug er blevet en branche for sig, og der findes nu mange virksomheder, der lever af at opkøbe og sælge brugt. Udviklingen går stærkt og flere steder udvider forretningerne også eksisterende koncepter med cirkulæritet, hvor de også køber produkter tilbage og gensælger. Det er en ny måde at gøre en forretning ud af genbrug på, hvor det for ti år siden kun var private, der solgte brugt til andre private. I krisetider er pengene et incitament for genbrugshandel, men genbrug støtter samtidig de værdier og holdninger, der er oppe i tiden”, siger Ole Storm Jørgensen, der er lektor ved institut for Dansk Detailhandel på Erhvervsakademi Dania.
Drop følelserne, når du sælger genbrug
Hos Børneloppen har tusindvis af familier været gennem møllen som standlejere og solgt deres brugte børnesager, siden første forretning åbnede i 2016. Siden da er genbrugsgamet kun blevet mere professionelt.
“Når man vil videresælge tingene i dag, skal de altså være i orden. Udvalget er så godt i dag, at det ikke nytter noget med pletter på blusen og huller på knæene”, siger Johanna Kiel, som har følgende gode råd til at skabe succes med genbrugssalget.
Gode råd, når du sælger secondhand
- Gør det overskueligt, lækkert og pænt som i en rigtig forretning.
- Tematisér enten i stil, efter alder, i farvenuancer eller lignende. Så vil den samme køber kunne falde for flere af dine ting i stedet for kun én.
- Glem affektionsværdien, eller behold genstanden, hvis du virkelig har følelser for den. Husk at dine følelser eksempelvis for barnevognen er personlige og ikke bør påvirke prisen. Tænk med fornuften og ikke med følelserne.
- Sæt prisen efter, hvad du selv ville give for en tilsvarende brugt vare – ikke efter, hvad du selv har givet fra ny.
- Hold en vis standard, og smid det plettede og hullede i rette container, så det kan genbruges for materialet.
- Vask tøjet, og tør tingene af inden salg – men altid uden parfume. Mange sætter pris på allergivenlighed, og duften af andres parfume eller skyllemiddel er ikke altid så behagelig.
Secondhand – inspiration
Secondhand er en stor ting på de sociale medier. Søg eksempelvis på instagram efter #secondhandfashion