3 tegn på at kulden er ved at tage livet af dit bilbatteri

Det kolde vejr kan være meget hårdt for din bils batteri, og nogle batterier ender simpelthen med at bukke under for kulden. Vi viser dig her 3 tegn på, at dit bilbatteri er ved at sige stop!

Hvorfor har et bilbatteri problemer, når det bliver koldt?

Dit batteri kommer på overarbejde, når temperaturen begynder at falde, og én af de ting, der kan presse dit batteri ud over kanten, er motorolien. I takt med at temperaturen falder, jo tykkere bliver din motorolie, og jo tykkere din motorolie bliver, jo mere strøm skal dit batteri bruge på at tænde bilen.

Tip: For at mindske problemer med olien kan du med fordel skifte til en fuldsyntetisk olie, der er tyndere og dermed bedre egnet til kolde temperaturer.

Din bil bruger mere strøm end normalt på at tænde og holde din bil kørende, når det er koldt udenfor. Desuden er udstyr som radio, navigation, mobiloplader og andre gadgets med til at overbelaste dit batteri. Vi råder dig derfor til at begrænse brugen af disse, så dit batteri kan fokusere på det der er vigtigst – at holde din bil kørende!

Nedenfor kan du se, hvilke tre tegn, der indikerer at dit bilbatteri snart giver op.

1. Lyser dine billygterne svagere end normalt?

Hvis du kører om aftenen, ligegyldigt om du er på vej hjem fra arbejde eller på vej ud at handle, så er det vigtigt, at dine lygter lyser optimalt, så du kan se forhindringer på vejen. Men hvis dine lygter på det sidste er begyndt at lyse svagere end normalt, så er det måske ved at være på tide at få tjekket batteriet.

Når dit batteri bliver svagt, resulterer det nemlig i, at de bildele der kræver strøm, som f.eks. lygterne, også bliver svagere. Hvis dit batteri har problemer, vil dine lygter dermed ikke lyse som de plejer, da de simpelthen ikke får strøm nok.

2. Har du problemer med at tænde bilen om morgenen?

Du sætter nøglen i tændingen og drejer den, men der sker ikke noget. Du prøver igen og igen og først efter femte forsøg – og en masse motorbrok – formår du at få gang i bilen. En bil burde ikke have så store problemer med at starte om morgenen, og det er derfor typisk et tegn på, at dit batteri godt kunne trænge til en udskiftning – især hvis du har brug for at trykke lidt på gaspedalen for rigtig at få gang i den.

Mange mekanikere tilbyder at teste dit batteri gratis. Når du har fået gang i din bil efter tredje, femte eller syvende forsøg så kør ned til din lokale mekaniker og se, hvad testen siger. Måske er det ikke dit batteri den er gal med, men derimod din bils starter.

3. Lugter der af rådne æg i din bil?

Hvis du har oplevet, at der lugter af æg i din bil, og det ikke kommer fra din frokost, så kan det være et tegn på, at dit batteri er i problemer. Hvis du har et koldt batteri, og du i din iver efter at få gang i bilen ender med at overophede det, vil dit batteri udskille en ubehagelig lugt af rådne æg. 

Hvis du oplever dette, er det vigtigt, at du får tjekket dit batteri hurtigst muligt og evt. får det udskiftet. Ved overophedningen risikerer du nemlig, at der løber svovlsyre ud af det ødelagte batteri, som kan forårsage skade på andre dele af bilen som f.eks. din motor.

Problemer med dit bilbatteri – hvad gør du? 

Hvis du kan nikke genkende til et eller flere af tegnene ovenfor, så er det desværre ved at være tid til at få udskiftet eller tjekket dit batteri. Men inden du tager turen ned til mekanikeren eller ned for at købe et nyt, så råder vi dig til at tjekke dine batteriterminaler. 

Batteriterminaler ligner små klemmer og er skruet fast på batteriet. De sørger i alt sin enkelhed for at koble batteriet til hele bilens elektriske system. Et svagt batteri og et batteri med en løs terminalskrue udviser samme tegn, og sidder dine terminalskruer lidt løse, får din bil ikke fuld udnytte af batteriet. Prøv derfor at stramme skruerne – måske er du heldig, at det er nok til at løse problemet.

Find flere gode råd og bilguides på AutoOffer – Danmarks største online forhandler af nye biler.

Mest læste artikler