Bæredygtig med idenyt: Sådan kører du længst på literen

Få chefredaktør på Bil Magasinet Mikkel Thomsagers gode råd til at køre længst på literen, når han vejleder idenyts direktør i CO2-besparende kørsel.

Bil tankes op med benzin

Hver dag starter Gitte Højbjerg sin bil i Hornbæk for at køre på arbejde i København. Ligesom alle andre danskere har hun imidlertid bemærket de stigende brændstofpriser, og dertil har hun også et ønske om at leve mere bæredygtigt.

Derfor har Gitte kastet sig ind i vores nye, store projekt ‘Bæredygtig hverdag.’

Det går ud på, at vi i teamet bag Danmarks største hus-og havemagasin har sat os for at leve mere bæredygtigt i vores egen hverdag i hele september måned.

Gitte Højbjerg er direktør på idenyt. Hun har over to timer til arbejde med offentlig transport, så derfor kan hun dårligt parkere bilen i garagen.

I stedet vil hun nu ændre sine kørevaner i forsøget på både at spare penge og mindske klimaaftrykket.

Til det har Gitte fået nogle gode råd fra chefredaktøren på Bil Magasinet, Mikkel Thomsager, der desuden har medvirket i diverse tv-programmer som bilanmelder og bilekspert.

Allerhelst vil Gitte køre ad den noget kønnere rute langs Strandvejen ud mod Øresund i stedet for ad motorvej E47.

Ruterne er det samme antal kilometer – 49 – men kører hun ad Strandvejen, lægger det ca. 50% til hendes transporttid.

Det betyder, at hun på motorvejen typisk vil skulle bruge 45-50 minutter på at komme frem og på Strandvejs-ruten 60- 75 minutter, alt afhængigt af trafik og tidspunkt på dagen.

Gitte er villig til at bruge den ekstra tid på den efter hendes mening mere afslappende og hyggelige rute – men koster det ekstra i brændstof at bruge længere tid på vejene? Eller kan hun måske ligefrem spare brændstof, penge og CO2 på at køre hendes foretrukne rute, hvis hun kører på den rigtige måde?

Se videoen herunder for at høre nogle af de gode tips, Mikkel Thomsager giver Gitte. Under videoen kan du få flere gode tips til, hvordan du selv kan køre mere økonomisk og bæredygtigt.

Gode tips til at køre længst på literen

Sænk farten

Der er en uforholdsmæssig stor stigning i brændstofforbruget ved hastigheder over 90 km/t. Eksempelvis giver en øget hastighed fra 110 til 130 km/t et øget brændstofforbrug på 20 %.

Den optimale hastighed for Gitte er altså at køre 80-90 km/t i inderbanen sammen med lastbilerne i 5. gear.

Kom hurtigt op i gear

Når Gitte kører, skal hun komme op i gear hurtigst muligt og lægge mærke til omdrejningstælleren. Under 1.000 omdrejninger er for lavt. Mellem 1.000 og 1.500 omdrejninger er det mest optimale uanset hastighed og giver den største brændstofbesparelse.

Slip speederen

Gitte skal også slippe speederen og bremse let samtidig, når hun nærmer sig en “forhindring” såsom trafiklys. En ny bil bruger nemlig ikke noget brændstof, når man slipper foden fra speederen.

Diesel er ikke altid dumt

Til sidst er der også lidt ros til Gitte. Hun kører i dieselbil, hvilket faktisk er den billigste løsning, når man som hende kører så mange km. Dieselbilen kører længere på literen, og antal km pr. liter er ligefrem proportional med mængden af udledt Co2.

Selvom dieselbiler bliver udskammet, er det faktisk både den mest økonomiske, men også den mindst udledende biltype, hvis man har langt til og fra arbejde.

Brug Google Maps nye funktion

Efter at Gitte havde søgt vejledning hos Mikkel, lancerede Google Maps torsdag den 8. september deres nye funktion ‘Brændstofbesparende ruter’.

Den vil Gitte nu også prøve at bruge i forsøget på at finde den mest CO2-venlige måde at køre på arbejde på – i håbet om, at det kan kombineres med hendes favoritrute.

Få flere tips til at køre længere på literen hos Bil Magasinet.

Læs mere om, hvordan vi på idenyt bliver bæredygtige:

Mest læste artikler