Bank: Det er billigere end nogensinde før at blive bilejer

En beregning foretaget af Spar Nord sammen med Bilbasen viser, at det aldrig har været billigere at være bilejer end i dag.

bilnøgler skifter ejer

Det er blevet betydeligt lettere for den gennemsnitlige familie at finde plads i budgettet til en bil.

Tre afgiftsnedsættelser, lave renter og biler, der kører længere på literen betyder, at det nu er billigere end nogensinde før, at være bilejer, det viser beregninger foretaget af Spar Nord i samarbejde med Bilbasen.

Banken og bilbasen har sammen regnet ud, hvor stor en del af en gennemsnitlig families årsindkomst, der skal til for at købe en ny VW Polo.

Skulle et almindeligt funktionærægtepar med to børn og eget hus købe en Polo i 1994 ville den koste 44% af deres gennemsnitlige årsindkomst. I dag kan det samme ægtepar købe en ny Polo – med alle de fordele i forhold til komfort og sikkerhed og bedre benzinøkonomi, der er kommet til siden 1994 – for kun 24 procent af årsindkomsten.

Bliver ikke billigere i nærmeste fremtid

Cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm, tror at det vil betyde, at danskerne vil købe nyere og bedre biler fremover.

“Stigende beskæftigelse og stigende realløn har givet familien råderum til at få skiftet den ældre familiebil ud. Der er sandsynligvis også en grad af efterslæb i forhold til udskiftningen af familiebilen i de danske husholdninger. Stigende realløn, stigende beskæftigelse, lave finansieringsomkostninger og faldende afgifter er dermed en positiv cocktail, der medfører, at man skifter den større familiebil ud og oveni opgraderer til større modeller eller mere ekstraudstyr,” vurderer han

Markedsanalytiker hos Bilbasen, Jan Lang tror ikke, at det i den nærmeste fremtid bliver endnu billigere at købe bil.

“Jeg tror, vi har nået et leje, så man ikke skal forvente endnu lavere priser i fremtiden. Renten kan ikke blive meget lavere, service koster omtrent det samme, og personligt tror jeg ikke, at der bliver pillet ved afgifterne i et stykke tid”, siger han. 

Efter den seneste afgiftsnedsættelse i 2017 er den totale omkostning (ejerafgift, forsikring, renteudgifter til billån, brændstofforbrug, værditab) ved at købe og køre 60.000 kilometer over tre år i en ny bil faldet med op til knap 16 procent siden 2015.

Mest læste artikler