Derfor skal du ALTID skifte til sommerdæk

Gider du ikke skifte til sommerdæk? Her er fire gode grunde til, at du også bør tænke på dine dæk om sommeren.

1. Sommerdæk har kortere bremselængde på våde veje

Moderne vinterdæk er designet til at fungere godt på sne, is, sjap og i moderat regn, men når det kommer til drivvåde sommerveje, er sommerdæk langt bedre. Forskellen i bremselængden mellem et slidt vinterdæk og et sommerdæk i god stand på en våd vejoverflade er over 12 meter ved en hastighed på 80 km/t. Det er mere end to billængder og gør en stor forskel, når du skal stoppe brat op for at undgå at ramme en forhindring på vejen.

2. Sommerdæk forhindrer akvaplaning

Akvaplaning er et farligt fænomen, hvor dækket mister kontakten med vejen, når der kommer for meget vand mellem overfladen og dækkets slidbane. Resultatet er en ukontrollerbar glidning, hvor bilisten ikke kan gøre andet end at håbe på det bedste. Vinterdæk kan være fremragende, når det kommer til sjapplaning, men er ikke et match for sommerdæk, når man kører i dybere vandlag. Et sommerdæk vil kunne holde en hastighed på over 80 km/t på en våd vej før akvaplaning opstår, men et slidt vinterdæk glider ude af kontrol allerede ved 60 km/t.

3. Sommerdæk gør kørslen mere behagelig og præcis

Selvom dæk blot ligner en sort ring, er sommer- og vinterdæk fundamentalt forskellige. På vinterdæk er alt fra mønsterdesign til den blødere gummiforbindelse skabt til at gøre kørslen sikker under koldere forhold. Ikke kun fungerer de dårligere om sommeren, men de varme vejoverflader gør også, at de slides hurtigere og mister deres vintersikkerhedsegenskaber til næste sæson.

Sommerdæk er derimod designet til at bringe sikkerhed og komfort til sommerkørsel. Varme bygader og varme motorveje, der er skadelige for vinterdæk, er det naturlige habitat for sommerdæk. De giver en let kørsel med præcis håndtering og hurtig respons ved drejningen af rattet. Dette gør ikke kun kørslen mere behagelig, men også mere sikker i situationer, hvor du skal manøvrere skarpt for at undvige noget på vejen.

4. Dæks tilstand og kvalitet er vigtige sikkerhedsfaktorer

Når det kommer til dækskiftet, så er det ingen garanti for sikker kørsel, hvis du ikke nøje vælger dine dæk. Før du skifter til sommerdæk, er det vigtigt at kontrollere deres tilstand. Har de en mønsterdybde på mindre end 4 mm, bør du overveje at købe nye, da dækkene ikke længere er sikre på våde veje. Det er også vigtigt at kontrollere dækkene for ujævn slitage og for revner eller sprækker, inden du kører – brug ikke dæk, der ser beskadigede ud. Desuden bør dæk ikke bruges, hvis de er mere end 10 år gamle eller har været brugt i mere end seks sæsoner.

Mest læste artikler