Derfor skal du bruge bilens aircondition hele året rundt

Mange slukker for airconditionen om vinteren, men det skal du lade være med, siger ekspert. 

Brug aircondition hele året

Om sommeren kører airconditionen gerne, men om vinteren slukker mange for den og lader blot klimaanlægget køre.

Det kan dog imidlertid være en dårlig idé at slukke for airconditionen i de kolde måneder, hvis du gerne vil bevare et godt indeklima i bilen samt holde systemet ved lige.

“Et airconditionanlæg, der står meget stille, har større risiko for lækage, end hvis det bliver brugt ofte. Airconsystemer mister altid en lille smule af deres kølervæske, men tabet er større, hvis systemet eksempelvis ikke bliver brugt en hel vinter,” siger Jørgen Jørgensen, seniortekniker hos FDM.

Utætte pakninger

Tabet af kølervæske skyldes, at systemet ikke bliver holdt i gang; i airconditionanlægget sidder der forskellige tætninger og pakninger, og hvis væslen står stille i systemet, kan pakningerne blive utætte, fordi de ikke bliver “masseret” og derfor tørrer ud. 

Ifølge Jørgen Jørgensen er det dog ikke noget, der sker lige med det samme: 

“Væsketabet sker ikke, hvis man ikke benytter systemet i en enkelt uge, men det kan ske, hvis man ikke benytter systemet hele vintersæsonen for eksempel. Nogle vil måske spare benzin og slukker derfor for systemet, men det kan typisk ikke betale sig,” siger Jørgen Jørgensen.

Fjern fugt med aircondition

Ud over at undgå lækager er der faktisk endnu en fordel ved at lade airconditionen køre om vinteren: Det fjerner duggen på ruderne. 

“Fugt på ruderne kender vi allesammen, men fordi der er en kondensor i klimaanlægget, bliver fugten kondenseret til vand i systemet i stedet for på ruderne,” siger Jørgen Jørgensen.

“På den måde får man hurtigere en dugfri bil om vinteren også, og dermed er der ikke rigtig nogle gode grunde til at lade være med at bruge anlægget i de kolde måneder,« lyder den afsluttende bemærkning.

Kilde: Søndagsavisen

Mest læste artikler