DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Er din bil sikker? 10 tjekpunkter

Virker bilens lygter optimalt, og er dækmønstret dybt nok? Her er 10 punkter, du selv kan tjekke for at sikre, at din bil fungerer, som den skal. 

Din bil kommer jævnlig til eftersyn, så den kører, som den skal, og motoren, bremserne og lygterne fungerer optimalt. Men det kan stadig være en god idé at tjekke op på lys, støddæmpere, vinduesviskere og andet løbende – især i vintermånederne, hvor vejret tager ekstra hårdt på bilerne. Her er ti punkter, du selv kan tjekke på bilen.  

1) Lygterne

Tjek at alle bilens lygter virker, som de skal. Det er en god idé at være to, så den ene kan tjekke lysene, mens den anden tænder og slukker i bilen. Gå efter pærer af anerkendte fabrikanter, husk rengøring af dine lygter og tjekke justeringen, så du har godt udsyn, uden at genere medtrafikanter. 

2) Sikkerhedsselerne

Gode seler mindsker risikoen for skader med mindst 50 % og er bilens vigtigste sikkerhedsudstyr. Derfor skal de selvfølgelig også tjekkes. Undersøg, om selestrammere fungerer optimalt, og at de sidder, som de skal, hvis de kan justeres.  

3) Vinduesviskerne

Er dine viskerblade helt rene, og bevæger de sig, som de skal, så de fjerner alt skidt på ruden? Slidte viskerblade kan nemlig slide og ridse forruden, hvilket kan give dig dårlige udsyn og ødelægge dine ruder. 

4) Dækkene

Tjek mønsteret på dine dæk. Er de mindre end 1,6 mm? Kravet for personbiler er, at de har en spordybde er 1,6 mm, men mange anbefaler 3 mm, da dækket dermed har bedre vejgreb. Undersøg desuden også, om dækkene er møre eller har synlige skader, og om trykket er korrekt.  

5) Instrumentbrættet

Undersøg, om alle lamperne i bilens instrumentbræt virker. Dine advarselslamper skal lyse, når du starter bilen, men ikke når du kører i bilen. Tjek eventuelt instruktionsbogen, hvis du er i tvivl. 

6) Ruderne

Gå forruden igennem. Er der stenslag eller revner i ruden? Selvom de er små, er det en god idé at få det lavet, da stenslaget ellers kan udvikle sig og i værste fald ødelægge ruden. Dæk det til med klar tape, indtil du får det lavet, så kommer der ikke vand og snavs i det. 

7) Kølervæsken

Kølervæsken er vigtig for bilen, da den sikrer, at motoren ikke bliver overophedet og at bilen kan klare frostvejr. Væsken er samtidig korrosionsbeskyttende for motoren og holder pakninger mm. bløde og tætte. Derfor er det også vigtigt jævnligt at tjekke, om din bil har nok kølervæske på. Desuden er det en god idé at få skiftet din kølervæske engang om året, da tilsætningsstofferne nedbrydes med tiden og kan ødelægge din køler.  

8) Olien

Bilens motorolie er med til at smøre motoren og kan samtidig samle urenheder, som ellers vil sætte sig i motordelene. Når bilen har den helt rette mængde olie, virker den bedst. Tjek om bilen har den optimale mængde – og mangler den, så husk at bruge den olie, som passer til netop din bil.

9) Udstødningen

Tjek om din udstødning er helt tæt ved at lytte til, om bilen støjer mere end normalt. Larmer den mere, så få den undersøgt på et værksted. 

10) Støddæmperne

Støddæmpere sørger for, at dækkene har optimal vejkontakt. Du kan tjekke dine støddæmpere ved at give bilens bagende et godt tryk. Hvis støddæmperne virker, skal bilen hurtig være i ro igen. Hvis den fortsætter med at gynge, så trænger de til at blive undersøgt. 

Skal din bil på værksted?

Lyder udstødningen ikke som den skal, eller trænger dine dæk til at blive skiftet? Besøg AutoPartner, der er en landsdækkende sammenslutning af frie værksteder inden for autobranchen. Hos AutoPartner kan vores mekanikere servicere og reparere alle bilmærker. Se mere på autopartner.dk

 

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler