Pas på! Denne vinterfejl kan koste dig kørekortet

De iskolde morgener er kommet og nattefrosten sætter sit præg på vores bilruder. Det kan hurtigt blive lidt af en tidsrøver på de travle morgener, når man igen skal skrabe ruderne fri. Dog kan det koste dig kørekortet, hvis du sløser med det.

Frosten er mange bilisters værste fjende i vintermånederne, når den skal skrabes af ruden. Det tager tid, især når man har været vant til en lun sommer i flere måneder samt et klassisk dansk efterår med grader over frysepunktet. Rent sikkerheds- og lovmæssigt kører det bare ikke, at have et lille udkigshul i førersiden, når man er på vej ud af indkørslen, mens man venter på at varmeanlægget i bilen smelter isen og fjerner duggen. Alligevel frister det måske nogle bilister, at køre afsted, selvom udsynet er alt for lavt. Det skriver energiselskabet OK i en pressemeddelelse.

Politiet har været opmærksomme på denne problematik i de senere år, og derfor er der kommet øget fokus på bilisternes sigtbarhed om vinteren, hvor dug og frost på bilruderne kan koste bilisterne bøder på 1.000 til 1.500 kroner og i værste fald en frakendelse af kørekortet. Det afhænger af hvor lidt du kan se ud af ruderne.

– Der skal mindst være 50 procent udsyn gennem ruderne, og politiet er især opmærksom på forruden samt sideruderne. Det dur ikke at køre af sted og lade bilens varmeanlæg klare dug og is undervejs, og varmt vand på bilens iskolde ruder er en dårlig idé, fordi ruden i værste fald kan revne, hvis varmepåvirkningen fra vandet er for høj, siger Claus Møller Sørensen, chef for Marked Bilist i OK.

Sådan fjerner du mest effektivt dug og is fra bilruderne

Du bør kunne få rimfri ruder på under fire minutter, hvis du tænder for bilens motor, og sætter ventilationssystemet til at varme forruden op som det første. Hvis der er is på ruden, er der ikke andet for end at tage en tur rundt med isskraberen, men det kan også gøres effektivt og hurtigt med de rigtige redskaber.

Den bedste måde at fjerne rim og is på bilruden er med en kombination af isfjerner-spray og en dobbeltsidet isskraber. Den ene side af skraberen skal have en gummibelægning til rim og dug, mens den anden side skal have en hård plastikbelægning til is og sne. En håndkost er et godt redskab at bruge, hvis bilen er dækket med meget sne, men det er efterhånden sjældent at vi ser så meget sne i Danmark.

Husk at sidespejle, lygter og nummerplade også skal være fri for is og sne. Læs mere om, hvordan du gør din bil vinterklar.

Mest læste artikler