Pas på! Fra i dag kan du få klip i kørekortet for dette!

Fra den 10 september 2019 bliver straffen for at bruge mobil og gps ulovligt i bilen skærpet. Se, hvad du skal gøre for at undgå klip i kørekortet her. 

Når vi skal finde vej i trafikken, er der mange ting, der kan distrahere os. Bilen er ofte fyldt med smart udstyr, der har brug for betjening for at fungere optimalt, og det kan være svært at holde fingrene fra apparaterne, når mobilen ringer, gps’en siger noget uforståeligt eller playlisten igen spiller en dårlig sang. Men nu får det store konsekvenser at bryde færdselslovens § 55a.

Fra den 10. september 2019 koster det nemlig et klip i kørekortet at bruge håndholdt teleudstyr og andre håndholdte kommunikationsapparater, mens du kører. 

Det skriver Rådet for Sikker Trafik.

Klippet i kørekortet kommer oven i bøden på 1500 kroner samt 500 kroner til Offerfonden, der tidligere har været straffen for at benytte håndholdt mobiltelefon, gps, tablets, computere og lignende udstyr under kørslen. 

Hvad gælder loven for?  

Forbuddet mod brug af håndholdt udstyr omfatter både brug af mobiltelefoner, tablets, gps’er, computere, smartwatches, walkie-talkier og lignende.

Eller sagt med andre ord: Alle former elektronisk udstyr, som kan udsende/modtage radiobølger til kommunikation – også hvis du bruger dem til at gå på internettet eller til at finde vej.

Sådan kan du bruge din mobil lovligt i trafikken

For at det er lovligt at bruge teleudstyr som mobiltelefon, gps og tablet under kørslen, kræver det ifølge Rådet for Sikker Trafik, at:

1. Du bruger udstyret uden fysisk berøring af dets egne knapper eller display.

Du må altså gerne kigge på det, bruge stemmestyring, betjene eftermonterede knapper/display på fx køretøjets instrumentbræt, eller betjene headset.

2. Mobiltelefon/gps/tablet er anbragt i en holder, der er fastgjort i/på køretøjet.

Hvis udstyret er anbragt i en fastgjort holder, må du gerne trykke på knapper/display.

Husk altid at være opmærksom og vis hensyn til andre i trafikken, så brug altid mobiltelefonen med omtanke. 

Mest læste artikler