Politiet advarer: Din bil kan selvantænde i varmen

Den lange periode med tørke gør, at der er høj risiko for brand i det danske land. Det betyder også, at politiet nu advarer mod hvor du parkerer din bil. 

Din bil kan selvantænde hvis du parkerer forkert

Natten til søndag modtag Nordjyllands politi en anmeldelse om en bil i brand ved Brønderslev i Nordjylland. Branden viste sig ikke at være påsat, men bilen var derimod selvantændt.

Selvantændelse skyldtes antageligt, at bilen holdt parkeret ved høj beplantning og græs.

Fordi bilens katalysator og udstødningsrør bliver varmt efter kørsel, kan parkering tæt ved høj beplantning resultere i en selvantændelse af bilen, når det er så tørt og varmt som vi oplever det i øjeblikket.

Læs også: Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grill og ovn?

Parkér ikke for tæt på beplantning

Branden i Nordjylland blev holdt inden for et begrænset område og blev hurtigt slukket. Bilen udbrændte fuldstændigt, og heldigvis kom ingen til skade.

Det var dog rent held at branden ikke bredte sig, da den nemt kunne have spredt sig i den tørre beplantning i området, og dermed skabt langt større skader.

Politiet opfordrer derfor til, at man er særligt opmærksom på hvor man parkerer sin bil, og at man ikke parkerer tæt på beplantning. Antallet af brande er generelt meget højt i øjeblikket, da den danske natur stort set er tørret helt ud, og risikoen er derfor meget stor for at der udbryder brand.

Læs også: Sådan bliver de gamle havemøbler som nye med maling og pensel

Rekordhøjt antal af naturbrande

Antallet af brande er generelt meget højt i øjeblikket, da den danske natur stort set er tørret helt ud, og risikoen er derfor meget stor for at der udbryder brand. Vi har allerede i 2018 haft langt flere brande end hvad vi har oplevet tidligere år. Alene i maj måned oplevede vi over dobbelt så mange naturbrande end hvad vi i gennemsnit har oplevet de sidste 5 år.

Eftersom vejret ikke ser ud til at ændre sig det næste stykke tid, er der stor risiko for at vi fortsat vil opleve et højt antal naturbrande i Danmark.

Læs også: Sådan bekæmper du jordhvepse, og sådan fjerner du deres bo

Den tørre natur er også grunden til, at der fortsat er afbrændingsforbud over hele landet. Det betyder, at du hverken må tænde bål, afbrænde haveaffald, eller bruge åben ild på anden vis. Reglerne for hvad afbrændingsforbuddet omfatter kan varierer fra kommune til kommune, så tjek din kommunes hjemmeside for at se, hvad der er tilladt hvor du bor.

Her kan du læse mere om reglerne for afbrændigsforbud

Kilde: Ekstra Bladet & Beredskabsstyrelsen

Mest læste artikler