Sådan ser du om dine sommerdæk skal udskiftes

Det er en god idé allerede nu at finde dine sommerdæk frem og tjekke, om de kan klare en sæson mere, eller om det er tid til en udskiftning.

Der er ikke nogen regler for, hvor gamle dine sommerdæk må være før de skal udskiftes

Tjek hvor gamle dine sommerdæk er

Der er ikke nogen regler for, hvor gamle dine sommerdæk må være før de skal udskiftes, men efter nogle år slides dækkets mønster og gummi dog så meget, at de ikke vil være forsvarlige at køre med.

Vi har nedenfor opstillet nogle tommefingerregler, som du kan gå ud fra:

  • Hvis dine sommerdæk er under fem år, og du har husket at skifte til vinterdæk da graderne begyndte at falde, så vil dine sommerdæk typisk stadig være i god stand og dermed forsvarlige at køre med.
  • Hvis dine dæk er over fem år, bør du få dem tjekket af sikkerhedsmæssige årsager. Efter fem år vil dine dæk nemlig begynde at vise tegn på slid som f.eks. sprækker eller revner i gummiets overflade.
  • Hvis dine sommerdæk er ti år gamle, bør du under alle omstændigheder skifter dem ud med et nyt sæt, da de vil være uforsvarlige at køre med.

Hvordan ser jeg, hvor gamle mine sommerdæk er?

Hvis du ikke ved, hvor gamle dine sommerdæk er, kan du altid finde produktionsdatoen på dækket. På siden af dine sommerdæk står der nemlig et serienummer, og de fire sidste cifre i serienummeret refererer til dækkets produktionsdato.

Et serienummer kan f.eks. se således ud: HW5A D622 0717

I eksemplet er den firecifrede kode: 0717, hvor de to første tal er produktionsugen og de to sidste tal, angiver produktionsåret. I dette eksempel betyder det, at dækket er fremstillet uge 07 i 2017.

Du finder typisk dit serienummer ved at kigge efter ”DOT” mærkningen.

Tjek hvor slidte dine sommerdæk er

Hvis alderen på dine dæk er ok, er det næste du skal tjekke deres stand. Selvom de aldersmæssigt er ok, kan de nemlig være så slidte, at det ikke er forsvarligt at køre med dem.

Dine sommerdæk kan være slidt på to måder:

  1. Hvis dækkets gummi har tydelige revner eller sprækker i overfladen
  2. Hvis dækkets mønsterdybde er mindre end de lovlige 1,6 mm.

Hvordan ser jeg hvad dækkets mønsterdybde er?

Den nemmeste måde at tjekke om dine sommerdæks dækmønster er inden for den lovlige grænse, er ved at kigge efter dækkets slidindikatoren. Du finder slidindikatoren ved at kigge efter et af følgende mærker, som står på siden af dækket: TWI, en trekant eller dækproducentens logo.

Når det har fundet mærket, kan du i dækkets rille, ud fra mærket, se en 1,6 mm. høj gummiklods, som er dækkets slidindikator. Hvis dit dækmønster ikke er slidt ned til indikatoren, vil dit dækmønster være over 1,6 mm. og dermed inden for den lovlige slidgrænse. Hvis dækkets mønster derimod er slidt ned, så det er plant med gummiklodsen, så er det tid til at købe et sæt nye sommerdæk. 

Tip: Hvis du ikke kan finde en slidindikator finder der et internationalt trick du i stedet kan bruge.Tag en 1-euromønt og placer den i rillen. Hvis stjernerne på kanten er synlige, så er dit dækmønster under den lovlige slidgrænse.

Find flere gode råd og guides på AutoOffer – Danmarks største online forhandler af nye biler.

Mest læste artikler