Tre ting du ALDRIG må gøre i en bil med automatgear

Vi har alle vores helt egen måde at køre bil på, men hvis du har en tendens til at gøre disse tre ting så skal du ændre dine vaner med det samme! 

Sætter du bilen i Neutral når du kører ned af bakke?

Mange har en tendens til at sætte bilen i Neutral når de kører ned af bakke for at spare brændstof. Men det er der ikke nogen grund til, da du faktisk sparer endnu mere brændstof ved at have bilen i Drive ned af bakke.

Derfor skal du have bilen i Drive ned af bakke

Hvis du har bilen i Drive og kører ned af bakke vil der i alle nyere biler med automatgear bliver lukket for brændstofstilførelsen til motoren, så du kun bruger hjulene. Du bruger dermed ikke noget brændstof, når du kører ned af bakken hvis du har gearet i Drive.

Læs også: Vinduespudsning uden striber – sådan gør du

Det er jo ikke nogen katastrofe hvis dit brændstofforbrug stiger, men det er en rigtig dårlig idé at have bilen i Neutral mens bilen kører ned af bakke, da du ikke længere har den optimale kontrol over bilen. Du vil dermed ikke kunne bremse eller accelerere hvis du kommer ud i en situation der kræver det. Ender du en farlig situation hvor du ikke har mulighed for at reagere kan det derfor have alvorlige konsekvenser.

Sætter du bilen i Park mens den triller?

Nu bliver der måske lidt bilnørdet, men hvis du har en vane med at sætte bilen i Park mens den stadig triller, så er det vigtigt at du stopper med det samme!

Derfor skal du holde HELT stille når du sætter bilen i Park

Når du sætter bilen i ”Park”, trykker du nemlig en parkeringspal ind i et gear som er forbundet med gearkassens drivaksel. Det forhindrer drivakslen i at dreje rundt, og da hjulene er forbundet med denne aksel kan bilen ikke længere bevæge sig.

Læs mere: Lav et udekøkken – det her skal du overveje før anskaffelse

Men sætter du bilen i ”Park” mens den triller, ville du trykke parkeringspalen ind i gearet mens det stadig drejer rundt, og du risikerer dermed at parkeringspalen i værste tilfælde knækker, da den vil forsøge at stoppe en bil i bevægelse.

Knækker din parkeringspal, så virker Park funktionen på dit automatgear ikke længere. Heldigvis er det i de fleste nyere biler med automatgear slet ikke muligt at sætte bilen i Park mens den stadig triller.

Skifter du fra Reverse til Drive mens bilen bevæger sig?

Du er ved at lave en trepunktsvending og sætter bilen i Reverse for at bakke tilbage. Du sætter bilen i Drive mens bilen stadig triller tilbage og kører. Du gør det sikkert for hurtigt at komme videre og for ikke at være til gene for andre trafikanter, men pas på for det kan slide din automatiske gearkasse, og det kan blive en dyr fornøjelse.

Derfor slider det din automatiske gearkasse

Hvis du skifter fra Reverse til Drive, mens bilen stadig triller bruger du den automatiske gearkasse til at bremse bilen, hvilket den bestemt ikke har godt af. Den simple forklaring på det er, at når du skifter gear eksempelvis fra Reverse til Drive, så klemmes en rem i gearkassen ind imod gearene, så gearet skifter, og remmen løsner sit greb når bilen er i gear. Dette skal gøres når bilen holder stille. Hvis du skifter gear mens bilen stadig triller, bruger du nemlig remmen til at bremse bilen, hvilket forårsager unødvendigt slid på remmen da den dermed filer på gearet.

Læs mere: Byggetilladelse – hvornår skal du søge?

Hvis du først har fået ødelagt remmen står du tilbage med en meget stor reparationsregning, da den bestemt ikke er billig at udskifte.

Hvis du kan vende dig af med disse tre dårlige vaner, vil du gøre din bils gearkasse og i sidste ende også din pengepung en kæmpe tjeneste.

Mest læste artikler