DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Ferie i de danske farvande: 3 tips til at vælge våddragt til dykning

Der er helt sikkert noget af Danmark, du endnu ikke har udforsket - hvad med for eksempel de danske farvande? En dansk dykkerferie kan være lidt af et eventyr, der gør dig bedre bekendt med et uvant element. En god våddragt optimerer oplevelsen betydeligt.

Hvis du efterhånden har holdt ferie alle de smukke steder på den danske landjord, kan det være, at det er blevet tid til at udforske et nyt territorium. Havet er fuldt af mysterier og spændende oplevelser, og en ferie i våddragt kan hurtigt gøre dig hooked. 

Det er dog nok mest sandsynligt, hvis våddragten kan holde dig veltempereret og understøttet på havets bund. Her får du tre tips til at vælge mellem de mange forskellige våddragter på markedet.

1. Din våddragt skal holde på varmen

Noget af det vigtigste ved en god våddragt er, at den er i stand til at holde på varmen. Nærmere præcist skal den isolere din kropsvarme, så den ikke slipper ud af dragten. På den måde kan du holde dig veltempereret, så du kan dykke længere tid af gangen. Hvis du først er blevet afkølet, er der nemlig ikke andet for end at komme op af vandet igen. 

Faktisk gør det ikke noget, at der kommer lidt vand ind i dragten, når du dykker – det afgørende er bare, at den isolerer varmen, så vandet også kan blive opvarmet. Her er valget af materiale på våddragten alfa og omega. En isolerende våddragt kan eksempelvis være fremstillet af neopren, som har de fornødne egenskaber. Med en kombination af gummi, luft og polyester formår neopren at udnytte din kropsvarme til at opvarme luftboblerne i materialet.

2. Pas på med pasformen

Våddragter fås i mange former og formater, og det er vigtigt, at du finder den rigtige pasform. Det er ikke kun et spørgsmål om at vælge våddragt til dame, herre eller børn, men om at finde et produkt, der sidder godt på netop dig. 

Våddragten skal sidde til, både når du svømmer og forholder dig stille. Hvis den ikke slutter til, kommer der nemlig unødigt meget vand ind. Det betyder også, at du bliver afkølet meget hurtigere end nødvendigt. Derfor skal du altså gå efter en våddragt, der sidder til – også når du løfter armene for at tage et svømmetag.

3. Tykkelsen skal passe til temperaturen

Udover dragtens pasform og dens evne til at isolere, bør du også kigge på dens tykkelse. Din våddragt skal med al sandsynlighed være en smule varmere, når du skal dykke i de danske farvande, end hvis du skulle dykke sydpå. Ikke desto mindre kan der også være stor forskel på temperaturen i vandet i Danmark, afhængigt af sæsonen. Så det er altså også et spørgsmål om, hvornår du skal dykke.

I højsommeren kan en våddragt med en tykkelse på 3 mm eller 5 mm måske være god. Til de køligere sæsoner skal du måske op på en tykkelse på 6 mm eller 7 mm. I øvrigt finder du også både våddragter med lange arme og ben og såkaldte “shorty våddragter” med korte arme og ben. Det har naturligvis også en betydning i forhold til, hvorvidt du skal bruge din våddragt til varmt vejr eller koldt vejr.

Mest læste artikler