Lav selv gelelys

Det er altid hyggeligt med levende lys – og især med anderledes og fantasifulde gelélys, du selv har lavet. Og så er det sjovt at eksperimentere med gelé, farver, glimmer, og hvad du ellers har lyst til at bruge af forskellig pynt.

Det skal du bruge til gelelysene
Gelélysmasse og væger
Gelémassen er altid transparent. Du kan vælge mellem klar og udvalgte farver. Vægen, der fås i metermål, monteres på en lille metalfod, så den er lettere at håndtere.

Glas
Du kan købe glas eller bruge gamle sennepsglas, syltetøjsglas eller andre sjove glas. Tynde glas risikerer du flækker af varmen fra lysene. Brug kun de glas, du kan undvære, og behold dine flotte krystalglas i skabet.

Farvestof
Er meget drøjt i brug. Du behøver kun ganske få korn til at farve lysene.

Pynt
Du kan fx bruge sten, strandskaller, glimmer, kaffebønner, glasperler, vingummibamser osv. Hold dig fra brandbare ting.

Sådan går du frem
Start med at smelte geleen i en dåse over et vandbad. Jo mere flydende geleen er, jo mere klar bliver den, når den er færdig. Når geleen er smeltet, kan du komme farvestof i. Brug kun ganske lidt, og spæd evt op, hvis det bliver nødvendigt. Hvis du bruger for meget farvestof, vil lyset blive uigennemsigtigt og sode meget, når det brænder.

Hæld en smule gelé i dit glas, og stil vægen i det. Rul vægen om en spisepind eller lignende, så den står lige, og læg pinden oven på glasset. Så kan du hælde gelé uden at skulle holde på vægen.

Pynt med striber og glimmer
Hvis du vil have striber, hælder du de forskellige farver i efter tur. Hvert lag skal størkne, før du hælder næste farve i. Det tager lidt tid, men resultatet er flot. Vær opmærksom på, at pynteting falder til bunds, i takt med at lyset størkner. Glimmerlys er mulige at lave i et hug – en stor del af glimmeret vil dog falde til bunds, men noget vil blive i overfladen.

Pynt lidt af gangen
Hvis pynten skal være andre steder end i bunden, så hæld gelé i glasset til lidt højere end dér, hvor pynten skal være. Når geleen er kølet af, men stadig er flydende, kan du arrangere pynten. Du kan også lave pynt “i etager” ved at gentage processen flere gange.

Lav selv duftlys
Rør en æterisk olie i den flydende gelémasse, så får du et duftende lys. Duftolier er meget koncentrerede, så et par dråber er ofte nok. Du kan vælge mellem mange dufte, fx lavendel, eukalyptus eller rosengeranium. Olierne kan bl.a. købes i forskellige helse- og urtekramsforretninger.

Mest læste artikler