Sådan laver du stylter i træ til børn

Stylter i træ er så tilpas lette at fremstille, at det er en rigtig god aktivitet at lave sammen med børn, når blot en voksen tager ansvaret for håndteringen af de maskiner, der anvendes.

Stylter på forskellige niveauer

Det kan være en god idé at sætte fodstøtterne fast i to forskellige højder. Dels for at selv de yngre børn kan være med, og dels fordi man hurtigt vil have større udfordring, når man har øvet sig på det laveste niveau.

Materialer

• Stolper, fx 45 x 45 mm. L. ca. 220 cm.
• Fodstøtter, bræt 145 x 45 mm.
• Trælim og lange træskruer
• Blyant, tommestok og sandpapir

Værktøj

Slibemaskine
Skruemaskine
Boremaskine
Stiksav
Elhøvl/høvl

Sådan laver du stylter i træ til dit barn

For at få et så behageligt greb som muligt og undgå splinter i hænderne, afrundes den øverste del af stolperne til en oval form. Anvend først en høvl og finpuds derefter ved at slibe. Det er fint at lade den ovale del begynde der, hvor knæhøjden kommer til at være, når man står på stylterne. Mål med en tommestok. Slib grebet glat og rundt. En god slibemaskine gør arbejdet meget nemmere, men det er naturligvis også muligt at slibe med sandpapir ved håndkraft.

1. Lav fodstøtter

stiksav beskærer stylter

Sav et stykke af brættet ud på ca. 30 cm til hvert par fodstøtter. Et stykke bliver til to fodstøtter. Mål 10 cm ned fra hvert hjørne og træk en diagonal linje tværs over. Sav efter linjen, så har du to færdige fodstøtter. Den spidse ende kan saves af et par cm oppe for at gøre resultatet pænere.

Læg stolperne, således at deres underkanter flugter med hinanden. Tag herefter fodstøtterne og placer dem i den rette højde. Sørg for, at de ligger jævnt og lige. Markér overdelen og underdelen af fodstøtten med en blyant.

2. Bor hul i stylter

boremaskine borer i træ til stylte

For at træet ikke skal flække, når skruerne skrues fast, bør stolperne bores for. Læg fodstøtterne på plads og markér, hvor de skal være. Bor derefter for inden for markeringen. Gentag punkt 2-4, hvis du vil have to støtter på hver stylte.

3. Trælim til fodstøtten

trælim påføres på træ

Brug trælim til at fæstne fodstøtten på stolperne. Limen i sig selv holder en del, men forstærkes yderligere med et par skruer. Skru træskruer igennem de forborede huller i stolperne og helt ind i fodstøtterne. Sørg for, at skruerne er lange nok til, at de kan nå et godt stykke ind i fodstøtten, men ikke så lange, at de stikker ud på den anden side af støtten. Lad limen tørre godt, inden stylterne afprøves for første gang. Stylterne er nu klar til at blive malet og dekoreret frit efter din og ungernes fantasi.

Mest læste artikler